Afişează mesaje
Pagini: [1]
1  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Concursuri / evaluare incorecta la OJI 2010 : Martie 09, 2010, 16:03:42
Buna ziua! Postez aici in speranta ca poate cineva va lua masuri in aceasta privinta (una destul de grava dupa parerea mea, desi cei de la "minister" nu au vrut sa auda).

Sambata dupamiaza, 6 martie, s-au afisat pe site-ul oficial OJI IASI (http://liis.ro/~cex_is/Informatica/pregatire.html) rezultatele de la olimpiada, o data cu sursele concurentilor (am inteles ca acestea s-au postat din greseala) si evaluatorul oficial.
Vazand ca am un punctaj relativ mic la prima problema (livada) m-am gandit sa vad care e diferenta dintre sursa mea si cea a unui concurent cu punctaj maxim. ... Cele 2 surse aveau aceeasi metoda de rezolvare, la fel de corecta si eficienta.
Asa ca m-am gandit sa instalez evaluatorul si sa vad ce e in neregula. Apoi am compilat si evaluat toate sursele (dupa ce am inchis orice proces inutil care rula pentru a fi sigur ca rezultatele vor fi corecte). Spre uimirea mea, clasamentul rezultat era complet diferit de cel original.
Am depus contestatie si luni am fost la re-evaluat sursele la scoala. Desi eram sigur ca totul se va clarifica, evaluatorul de la scoala a dat acelasi rezultat ca cel oficial. Intre timp aparuse problema si pe campion, asa ca am pus si acolo sursa mea si tot punctaj mic aveam. Nu imi venea sa cred, desi profesorii imi ziceau ca am gresit ceva eram sigur ca rezolvarea mea era buna. Asa ca m-am uitat din nou pe sursa cu punctaj maxim si sursa mea si SINGURA diferenta era modul de tratare a fisierelor (sursa cu punctaj maxim folosea metoda specifica C : freopen/scanf/printf, iar eu foloseam metoda specifica C++ : fstream). Initial m-am gandit ca e imposibil sa fie vreo diferenta majora de timp de executie intre cele 2, dar dorind neaparat sa vad ce nu a mers bine am modificat la sursa mea DOAR partile unde deschideam fisierele, respectiv unde citeam si scriam, inlocuind metoda din C++ cu cea din C. Am trimis noua sursa pe campion si... punctajul era 100!

Am evaluat la scoala sursele din nou, si intr-adevar aceasta era cauza evaluarii gresite: metoda folosita la lucrul cu fisiere.

Si totusi cum de la mine acasa a mers din prima cu toate sursele originale... atunci mi-am dat seama ca eu am instalat MinGW Developer Studio cu ultima versiune de compilator (g++) de pe internet, nu cu cea din pachetul OJI.
Asa ca i-am aratat profesorului de informatica tot ce am facut ca sa imi dau seama ca evaluarea nu este corecta din cauza versiunii invechite a compilatorului...
Foarte uimit si convins ca am dreptate, a incercat sa vorbeasca cu cei de la minister pentru a rezolva aceasta problema.
Dar raspunsul nu a fost cel la care ma asteptam, ci mai degraba o scuza ca nu pot schimba nimic pentru ca "asa e regulamentul".

CONCLUZIA: Toti cei care ati folosit fstream si aveti punctaje mici, acum stiti cat de corecta este evaluarea la olimpiada de informatica, una dintre cele la care rezultatele ar trebui sa nu aiba marja de eroare.

Sper ca cineva in stare sa faca ceva in aceasta privinta va afla aceste lucruri.
Pagini: [1]
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines