Sfaturi practice inainte de OJI (partea I)

greco
Tiberiu-Lucian Florea
07 martie 2008

1) Mergeti cu starea de spirit potrivita!

Am discutat un pic despre asta si aici si am de gand sa mai abordez subiectul in viitor. Ca sa nu ma repet, o sa sintetizez: starea voastra de spirit va avea un impact mai mare asupra rezultatului decat ceea ce mai puteti invata in timpul ramas. :)

2) Nu credeti in legile lui Murphy

Sunt cea mai proasta chestie pentru oricine vrea sa reuseasca orice. Felia de paine unsa pe o parte are 50% sanse sa cada pe partea care nu trebuie. Nu mai multe, nu mai putine, ci 50%. Stiti prea bine de unde ati pornit, unde sunteti, unde vreti sa ajungeti. Norocul si ghinionul n-au nicio treaba cu concursurile de informatica. Sfaturile care incurajeaza pesimismul si resemnarea sunt doar modalitati de a-i face pe cei instabili emotional sa-si piarda si mai mult din echilibru!

3) Faceti cateva liste inainte de concurs

De exemplu lista lucrurilor pe care nu trebuie sa le uitati: ceas (nu telefon), pixuri, apa, buletin. In fiecare dimineata de OJI ma gandeam numai la ce-as fi putut uita acasa. Nu e bine! De asemenea, lista greselilor frecvente pe care le-ati facut in timp ce ati rezolvat probleme in ultima luna. De cate ori ati avut un conflict de nume intre o variabila globala si una locala? De cate ori ati pierdut ore bune ca sa va dati seama ca aveati un vector prea mic? Fiecare dintre noi face greseli, si are un top al celor mai frecvente lucruri care-i cauzeaza probleme la implementare. Si totusi, de fiecare data pierdem la fel de mult timp pentru ca la sfarsit sa exclamam cu furie/tristete: "iar am gresit chestia asta?!?".

In mod cert veti face erori cauzate de neatentie in concurs - toti facem! Problema e sa le identificati cat mai rapid, pentru ca nu aveti cum sa le eliminati din start.

4) Studiati mediul de programare

Sfat care nu poate fi repetat de destule ori pentru cei care lucreaza tot anul in GNU C/C++, eventual in Linux. Stiu ca iti e sila (nu, nu e un cuvant prea puternic) de Borland. Si mie imi e, si cred ca tuturor membrilor echipei Info-Arena le e. E invechit, retardat, si cum mai vreti voi. Dar regulile sunt reguli si veti avea nevoie sa dati doua surse care sa ia multe puncte atunci cand sunt compilate cu produsele Borland. Toata lumea trebuie sa treaca prin asta, si probabil ca ceilalti elevi buni sunt la fel de "nerabdatori" ca si tine sa se confrunte cu acest adevarat obstacol. Nu mai incerca sa amani readaptarea la Borland, e ca atunci cand dezlipesti un plasture. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

5) Nu uitati sa va distrati!

Pentru ca despre asta ar trebui sa fie olimpiada pana la urma. Nimeni nu o sa nege aspectul competitiv, si tuturor ne place sa castigam. :D Dar in viata sunt multe "concursuri", si olimpiada judeteana e unul singur dintre ele, destul de nesemnificativ fata de altele pe care le veti descoperi mai incolo. E OK sa tintiti la primul loc si chiar sa recunoasteti asta fara sa va fie rusine. Totusi, performanta vine atunci cand lucrurile decurg fara un efort constient prea mare din partea ta. Atunci cand esti in febra concursului si treci prin momentele alea in care scopul tau devine nu sa faci mai bine decat celalalt, ci sa rezolvi perfect problema.

Suna ciudat pentru cineva "din afara", dar noi, cei din comunitatea Info-Arena, ne distram rezolvand probleme. :) De ce sa ne ascundem?

Va urma...

Tiberiu Florea - greco.ro

Categorii:
remote content