Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2020-01-04 09:14:26.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Retrospectiva Anului 2019

alexpetrescu
Alexandru Petrescu
15 septembrie 2019

Fără să fie o surpriză pentru cineva, am ajuns, iată, la finalul anului 2019. Vă invit să reluăm împreună câteva momente şi realizări ale comunităţii de informatică din România, în particular din viaţa Infoarena, din acest an.

Multe concursuri, multe premii

Vreau mai întâi să evidenţiez numărul mare de competiţii din ţară şi din străinătate care au captat atenţia concurenţilor români. Părerea mea e că fiecare concurs (fie onsite, fie online) are o valoare deosebită, mai întâi pentru că aduce laolaltă participanţi (voluntari, organizatori ~ în cazul onsite) şi membri ai comisiei în jurul problemelor de informatică. Dincolo de frumuseţea rezolvării şi compunerii de subiecte în sine, văd în această străduinţă şi pasiune a noastră şi o bună ocazie de cunoaştere de sine, respectiv de autodepăşire şi creştere în general. Am făcut o selecţie, pe baza experienţei personale, pentru a vă încuraja să luaţi parte la câteva din concursurile preferate ale românilor (lista restrânsă şi subiectivă):

  • loturile şi Olimpiada: Judeţeană, Naţională, Europeană (juniori), Tuymaada (Yakuţia), Central-Europeană, Balcanică, Internaţională
  • marca Infoarena: Algoritmiada, Junior Challenge, Summer Challenge, Autumn WarmUp
  • pe echipe: pentru studenţi - ICPC, RPCP, pentru 'tineri' - IIOT, AGM
  • alte concursuri desfăşurate în România - RMI, FiiCode, ProSoft, Catalyst Coding Contest, Info Oltenia, FMI No Stress, Empowersoft
  • alte olimpiade şi concursuri din străinătate, la care participarea se realizează adesea online, dar şi onsite în anumite condiţii: IATI (Shumen), Olimpiada Baltică, Olimpiada Zhautykov (Kazahstan), Olimpiada Moscovei, USACO, COCI
  • online, mai frecvente, precum Codeforces şi Atcoder

Îi felicit pe cei care au luat parte la aceste concursuri şi încurajez întreagacomunitate să se implice cu perseverenţă în astfel de activităţi, deoarece sunt foarte folositoare şi distractive. Subliniez că pentru concurenţi, experienţaconcursului este completă doar după ce problemele rămase nerezolvate sunt abordate ulterior (upsolving!). Desigur, recomand rezolvarea problemelor de la ediţiile anterioare (pe multe le puteţi simula local, pe infoarena sau oj.uz), precum şi multă pregătire eficientă în arhivele de probleme în general. Românii concurează cu drag şi cu succes la ele, aşa că oricând veţi putea găsi sprijin în impas.

Re: Girl Power

Întrebări de acum 3 ani îşi găsesc acum răspunsuri care nu pot decât să ne încânte:

  • Alexa2001Alexa Tudose Alexa2001 câştigă balcaniada de seniori! Prin ea, 2019 devine al patrulea an la rând când locul 1 la BOI e obţinut de români

Laura ne-a făcut bucuria (după cum mi-a dat de înţeles, reciprocă) să ne împărtăşească câteva gânduri legate de concurs:

Din punctul de vedere al competiţiei, în prima zi punctajele au fost mult mai mari decât ne aşteptam şi competiţia mult mai strânsă. Anticipam că a două zi o să fie mai grea, lucru care a fost amplificat şi de problemele tehnice, Theo simţind asta cel mai bine. Mi-a plăcut foarte mult, a fost mai mult ca o tabără. Atmosfera a fost destinsă, super chill şi caterincă. Cred că la asta a contribuit că noi 4 ne înţelegeam foarte bine, Hamzat – ghidul nostru, dar şi că i-am avut pe Dani şi domnul Szabo ca team leaderi. Ne-am împrietenit cu mulţi concurenţi, am vizitat şi Doha pe drum, şi per total a fost o experienţă mişto.

Succesul din Portugalia

Finala ICPC, desfăşurată în Porto, a fost o nouă ocazie ca foştii liceeni români care au îmbogăţit România cu strălucitoare medalii la competiţiile internaţionale să se reafirme, de data aceasta din partea Universităţii Oxford. Astfel, echipa formată din:

A obţinut locul 16 la concurs! Rezultatul este unul nesperat pentru o echipă de români, întrucât s-au apropiat ca nimeni alţii de câştigarea unei medalii.

Alex, care a luat şi cele mai mari note la examenele primului an dintre toţi cursanţii (dând continuitate acestui obicei românesc, vechi deja de câţiva ani - dar şi responsabilizând generaţiile următoare :-) ) departamentului de informatică al facultăţii, ne transmite un mesaj, din partea sa, dar şi a coechipierilor, legat de competiţie:

ICPC-ul a fost pentru noi o continuare a olimpiadelor din timpul liceului. Cu toate acestea, nu a fost chiar atât de uşoară trecerea de la concursurile individuale la cele pe echipe. A trebuit să dăm simulări săptămânale pentru a putea să lucrăm cu adevărat împreună. Cred că acesta este cel mai important skill pe care l-am dezvoltat de-a lungul acestei competiţii. E important să ştii să împarţi problemele, să le discuţi cu ceilalţi şi să accepţi că uneori ce gândeşti tu poate fi greşit. Legat de competiţie, au fost unele probleme cu editorul pe care noi îl foloseam. Acestea au făcut chiar mai clare rolurile noastre în echipă. În final, am reuşit să ne organizăm şi să obţinem un rezultat de care, cel puţin eu, sunt mândru. Le mulţumesc mult lui Costin şi Ştefan, dar şi coach-ului meu favorit, George. Ştiu, ştiu … vreţi să băgăm o simulare…

Juniorii

Competiţia cea mai importantă la care au participat elevii de gimnaziu a fost EJOI (desfăşurată, de data aceasta, în Slovenia) care a reunit 24 de ţări. În ambele zile de probe, a existat o problemă pe care un singur participant a reuşit să o rezolve cu punctaj maxim. Punctajul maxim obţinubil în fiecare zi a fost de 300 de puncte. Având aceasta în vedere, uimiţi-vă de rezultate:

Este un rezultat grozav, cel puţin comparabil cu cel de acum 4 ani, când România a câştigat la JBOI primele 3 locuri şi încă o medalie de bronz. Mie mi se pare că anul 2019 este pentru juniori unul nemaipomenit, foarte greu de întrecut, şi îi felicităm pentru succes, aşteptând cu nerăbdare rezultate deosebite şi după trecerea lor la seniorat. Că veni vorba...

Seniorii

Ca statistici simpatice, se poate nota că echipa de IOI a avut în componenţa sa 4 elevi de clasa a 12-a, dintre care nici unul nu mai participase la acest concurs, şi pe deasupra şi prieteni unii cu alţii. Aşa surprize au venit la pachet cu noutatea despre care am vorbit mai sus legat de fete la IOI. Competiţia a avut loc în Azerbaijan, de unde păstrez amintirea unei experienţe uluitoare...

Am alcătuit o listă cu medaliile obţinute din partea României şi la BOI (balcaniada s-a desfăşurat anul acesta în Grecia), CEOI (de această dată în Slovacia) şi Tuymaada (Yakuţia). Îi felicităm pe:

Infoarena de la 2019 la 2020

2019 a văzut 2 concursuri reînviate cu ajutorul comunităţii: Summer Challenge şi Autumn WarmUp. Tot cu ajutorul comunităţii am reuşit să ducem mai departe, poate şi mai bine ca în alţi ani, Junior Challenge şi Algoritmiada - aici vreau să menţionez cum şi juniorii se implică şi scriu editoriale, devenind dovezi vii că ajutorul se poate da la orice vârstă, chiar în orice circumstanţă.

Avem înainte un an plin de concursuri, la care străduinţa membrilor de comisie din ţară se va alătura celei a concurenţilor. Mi se pare că anul acesta a avut un nivel mai înalt de dificultate al problemelor la majoritatea olimpiadelor internaţionale, şi asta se poate vedea în punctajele mai joase cu care se obţineau poziţii bune în clasament. Aşadar, recomand tuturor o preocupare mai eficientă în studiul algoritmicii, în abordarea concursurilor, în sprijinirea comunităţii.

Categorii:
remote content