Retrospectiva Anului 2017

eudanip
Eugenie Daniel Posdarascu
31 ianuarie 2018

În materie de rezultate la competiţiile internaţionale (liceu şi facultate), anul 2017 se poate mândri ca fiind unul dintre cei mai buni, comparându-se cu vestitul 2012.

Cu o mică întârziere, vă invit să rememorăm cele mai frumoase şi interesante momente la care echipa Infoarena, împreună cu comunitatea Infoarena, a asistat pe parcursul acestui an îmbelşugat.

Aşa că luaţi-vă un pahar cu ce vreţi voi, admiraţi şi salivaţi la tortul Infoarena şi să începem:

Rezultat fabulos obţinut la IOI

Anul 2017 a adus României două noi medalii de aur. fanache99Constantin-Buliga Stefan fanache99 şi tamionvTamio Vesa Nakajima tamionv au reuşit să se lupte până la capăt, obţinând astfel locurile 11, respectiv 15. Alături de aceştia, geniucosOncescu Costin geniucos şi Andrei1998Andrei Constantinescu Andrei1998 (foşti medaliaţi cu argint) au obţinut 2 medalii de bronz, situând astfel România pe locul 5 în clasamentul pe ţări (cel mai bun rezultat din 2012 încoace). Dar să lăsăm screenshot-urile să vorbească: (sursa: stats.ioinformatics.org).

I-am rugat pe cei doi medaliaţi cu aur să ne scrie câteva păreri despre participarea la olimpiadă, pe care vi le las aici:

fanache99Constantin-Buliga Stefan fanache99 :

Din punct de vedere al informaticii, mi-a placut trains din prima zi, are un jmen destul de dragut si util care initial nu pare neaparat ca merge (si mna, am scos-o in concurs, normal ca imi place :)) ), dar si problema cu queryuri de arbori partiali din a doua zi, nu mai stiu numele, pentru ca, in sine, era o problema grea atat de tehnica, cat si de idee. Experienta de Iran a fost una interesanta cel putin. M-a lovit un pic diferenta de culturi si cum ei chiar sunt obisnuiti cu a lor si nu li se pare nimic dubios in a avea tablouri cu liderul lor peste tot, ca un fel de icoane.

tamionvTamio Vesa Nakajima tamionv :

Mi s-a parut ca organizarea concursului a fost foarte buna, in special cand vine vorba de probleme, care au si interesante in sine, dar si cu un text clar si nostim. Problemele mele favorite au fost wiring si nowruz. Wiring e o problema excelenta de informatica “clasica”: 2-3 observatii, un brut si o optimizare de la O(n^2) la O(nlog(n)). Nowruz mi-a placut pentru ca a fost o problema de constructie ce-ti cere ceva interesant si original. Social, mi s-a parut foarte distractiv sa ma intalnesc cu olimpici internationali din mai multe tari, dintre care acuma unii imi sunt si colegi de facultate.

Îi felicităm pe toţi şi le urăm succes în anul care urmează.

Rezultate excepţionale la ACM-ICPC

Dacă aţi citit retrospectiva anului trecut, puteţi observa o secţiune în care este specificat faptul că, la nivel universitar, România participă pentru prima dată de foarte mulţi ani cu două echipe la finala ACM-ICPC. Cele două echipe date de Universitatea Politehnică Bucureşti (TeamName) şi Universitatea din Bucureşti (Echipa Lachetă) au obţinut rezultate bune, ocupând locurile 47, respectiv 28.

În anul care urmează, România va fi reprezentată la finala ACM ICPC 2018 de către noua Echipa Lachetă (versiunea 2.5) a Universităţii Bucureşti, formată din (de la stânga la dreapta în poză:

Ei au reuşit o performanţă de excepţie la SEERC 2017, nu numai obţinând locul I (pentru prima dată ocupat de români în ultimii 13 ani), dar şi devansând echipa clasată pe locul al doilea cu 2 probleme.

De asemenea, deşi nu vor concura sub steagul României, Universitatea Oxford din UK se poate mândri cu cei 3 români (toţi studenţi în anul 1) care au calificat universitatea la aceeaşi finală mondială. Urăm întregii echipe mult noroc şi ne dorim să obţină un rezultat cât mai frumos la acest concurs. Echipa este formată din:

Le urăm mult succes la finala ACM care va avea loc între 15 şi 20 aprilie la Beijing.

Aur absolut la BOI şi CEOI

BOI (Balkan Olympiad in Informatics) şi CEOI (Central European Olympiad in Informatics) sunt cele două competiţii internaţionale regionale la care România anual se bate nu numai să iasă în top, ci chiar să câştige locul 1. Întrucât competiţiile ne scutesc de powerhouse-uri precum Rusia şi China, concurenţa la acest nivel rămâne aprigă în momentul în care încerci să detronezi ţări precum Polonia, Bulgaria sau Croaţia. La competiţiile regionale, românilor le place să se mândrească cu medaliile de aur şi argint pe care le obţin, bucuria fiind astfel mult mai mare atunci când obţinem nu doar aur, ci chiar aur ABSOLUT (locul 1).

La Olimpiada Balcanică de Informatică, România a obţinut 2 medalii de aur absolut ( george_stelianChichirim George george_stelian si atatomirTatomir Alex atatomir), acompaniate de alte 2 medalii de argint.

La Olimpiada Central Europeană de Informatică, România a punctat fabulos, obţinand 3 medalii de aur şi una de argint. Mai mult, una din cele 3 medalii de aur este aur absolut, obţinut de andreiiiiPopa Andrei andreiiii. CEOI-ul este un concurs recunoscut pentru faptul că nu este foarte uşor să obţii medalie de aur. Acest rezultat excepţional marchează probabil cel mai bun rezultat din istorie al României la olimpiada ţărilor central europene.

Şi dacă tot am deschis subiectul medaliilor de aur absolut, nu putem să nu îl menţionăm şi pe bogdan10bosBogdan Sitaru bogdan10bos care a obţinut aur absolut la olimpiada Pluridisciplinară din Yakutia.

Nu în ultimul rând, dorim să facem un rezumat prin care felicităm toţi participanţii noştri oficiali la competiţiile internaţionale:

Juniori

Seniori

2018 şi New Year's Resolutions

La ce ne putem aştepta de la anul care tocmai a început? Cel mai important eveniment planificat pentru 2018 este, desigur, organizarea BOI în România, care are drept consecinţă 4 locuri suplimentare pentru echipa noastră la această competiţie. Astfel, cei calificaţi în lot vor avea mai multe şanse de a prinde o olimpiadă internaţională. De asemenea, cum 2 dintre participanţii la IOI de anul trecut au absolvit liceul, ne putem aştepta la o întrecere strânsă pentru calificarea la cel mai prestigios concurs de liceu, organizat anul acesta în Tokyo, Japonia.

New Year's Resolutions de anul acesta le includ în mod tradiţional şi pe cele de anul trecut (care, recursiv, le includ pe cele pentru 2016 ;) ), cu o adiţie legată mai mult de spiritul competiţiei, decât de partea tehnică sau de pregătire: olimpiadele şi concursurile, deşi le consideraţi importante, nu vă definesc ca oameni. Rezultatele pe care le obţineţi la un concurs nu arată decât cât de bine v-aţi descurcat în acel interval de timp să rezolvaţi cele câteva probleme propuse. Aşa că deznădejdea după obţinerea un rezultat mai slab decât cel aşteptat, încrâncenarea pentru o calificare, sau îngrijorarea că ratarea unei competiţii va fi un minus pe CV sau la admiterea la facultate nu fac decât să vă îndepărteze de ceea ce v-a adus şi v-a ţinut în comunitatea programării competitive: pasiunea de a rezolva probleme de informatică. Aşa că New Year's Resolution pentru 2018 este să nu uitaţi ce vă atrage spre acest domeniu, şi să nu puneţi un preţ mai mare decât cel real pe rezultate.

Categorii:
remote content