Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2012-04-16 13:50:17.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Merita sa faci o facultate?

Eu cred ca da. In continuare tot ce scrie mai jos se bazeaza doar pe experienta proprie, deci exemplele sau afirmatiile se refera la Facultatea de Automatica si Calculatoare din UPB, iar concluziile sunt doar o parere personala si nu un adevar general valabil.

In plus, prin verbul "a face" din titlu inteleg nu doar promovarea, ci si depunerea unui efort constant. Mai mult, nu ma refer la o motivatie extrinseca - "programatorii nu mai platesc impozit", "obtin si eu o diploma". Ma refer la motivatia intrinseca, personala, care ar trebui sa fie cel putin la fel de importanta ca prima. M-am decis sa scriu despre subiectul asta pentru ca aud de prea multe ori "se fac numai lucruri inutile", "nu ma ajute la nimic" si nu sunt de acord cu asta.

Cred ca rolul unei facultati nu este sa te scoata vre-un guru intr-un anumit domeniu. Rolul unei facultati este sa iti ofere o perspectiva cat mai generala asupra unor subiecte foarte variate, din care sa poti alege mai tarziu, pe plan profesional, ce iti place si ce nu. Trebuie sa gasesti lucrul la care esti cel mai productiv si aria in care ai impactul maxim. De exemplu, nu sunt mare fan al jocurilor pe calculator, dar mi-a placut mult sa joc GTA si ma gandeam ca ar fi foarte fain sa programez la asa ceva. Am facut grafica la facultate si am fost chiar foarte entuziasmat la inceput. Am scris propriul joc 3D cu masini la care am lucrat o saptamana in vacanta de iarna, dar dupa asta nu prea mai eram asa entuziasmat si mi-am dat seama ca pe termen lung nu mi-ar placea sa fac asta. La fel, am crezut ca imi place sa lucrez low-level si am ales Sisteme de Operare 2 la facultate. Desi e interesant, dupa ce am scris niste drivere micute si am citit ceva cod kernel, mi-am dat seama ca e mult prea de detaliu si ca, cel putin pentru moment, vreau sa ma orientez catre altceva.

Vederea de ansamblu de care am vorbit mai sus nu o obtii nici alegand un job la o firma, fie ea si de top. Jobul iti permite sa explorezi, dar pana la un anumit nivel. Da, ai o gramada de lucruri de invatat, dar in general ele converg. Nu o sa ai ocazia in cadrul unui job sa folosesti si motoare grafice si tehnologii web, sa scrii compilatoare, drivere, sa folosesti retele neurale si algoritmi genetici sau sa pui o retea pe picioare, toate in acelasi timp. Singurul loc unde divergenta asta are sens este in timpul studiilor.

Desigur, alternativa in care te focusezi sa lucrezi la ce iti place si nu pui accent pe facultate sta in picioare atata timp cat esti super capabil, responsabil, si stii sa iti valorifici timpul la maxim. Totusi, una este sa ai un deadline personal, si alta este sa stii ca ai un deadline impus pe care nu poti sa il ratezi. Mediul pe care facultatea ti-l ofera e mai apropiat de viata reala, si cu cat te obisnuiesti cu anumite restrictii mai devreme cu atat mai bine. In plus, facultatea nu ar trebui sa fie numai acumulare de cunostinte. Networking-ul pe care il faci la facultate e la fel de important, pentru ca de fapt interactionezi cu viitori experti din acelasi domeniu, la care poti avea deschidere mai tarziu. Din ce am mai vazut sau auzit, aici cred ca este si diferenta dintre o facultate de top din Romania si una de top din afara, de exemplu. Nu neaparat in nivelul de cunostinte, care este cel putin comparabil.

Tu ce crezi? Merita sa faci o facultate?

Categorii: