Infoarena în 2008: Membri noi, partea 2

silviug
Silviu-Ionut Ganceanu
03 martie 2009

Continuăm seria de membri noi luându-i la întrebări, în ordine, pe: Ştefan Filip, Paul Băltescu, Ştefan Istrate şi Victor Rusu.

Dacă nu aţi citit prima parte a acestui post, vă rog să o faceţi pentru că ea conţine o introducere a tuturor membrilor noi ai echipei.

Cum ai ajuns membru al siteului infoarena?
Ştefan: Am ajuns membru al siteului infoarena la inceputul clasei a X-a, adica acum 3 ani. Participasem in anii anteriori la olimpiada si acest site mi-a fost recomandat ca sursa de probleme de pregatire si pentru concursurile de antrenament.

Cum ai folosit acest site?
Ştefan: Am inceput greu cu arhiva. Primele probleme mi s-au parut grele, si aveam un sentiment de reusita dupa rezolvarea fiecareia, fiind nevoit sa apelez aproape de fiecare data la ajutor pentru a ajunge la solutie. De cand sunt membru infoarena am participat la majoritatea concursurilor organizate. Am un oarecare respect pentru concursurile organizate pe infoarena, pentru ca de cele mai multe ori problemele sunt interesante si grele. Au fost multe concursuri in care nu am rezolvat nici o problema si asta m-a impulsionat sa lucrez probleme mai grele si sa invat mai multe.

Cand ai început cu programarea?
Ştefan: Din clasa a II-a am fost membru al clubului "Cygnus Computer", pe vremea aceea invatam sa folosim calculatorul, ce este paint, ce este notepad :). In clasa a V-a am invat limbajul Pascal si am inceput sa fac niste joculete rudimentare in modul lui grafic. In clasa a VI-a grupa s-a desfiintat si a trebuit sa trec la grupa paralela care facea programare. Un an mai devreme alesesem sa nu vin la aceste cursuri, dar nu am mai avut alternative. Mi-a placut ce faceam la curs si de atunci particip la olimpiada de informatica. La primul meu "ONIgim" am luat numai punctajul din oficiu, dar am ajuns pana la urma in clasa a XII-a la ONI sa iau si premiul I.

Ce pasiuni ai înafara de programare?
Ştefan: Pasiuni in afara de programare... cred ca sportul. Am facut mai multi ani dans sportiv si atletism. In clasa a VI-a cred ca am luat premiul II la concursul pe Bucuresti pentru proba de rezistenta :).

~ ~ ~

Cum ai ajuns membru al siteului infoarena?
Paul: Prima oara am auzit de infoarena in clasa a IX-a de la un coleg mai mare cu un an, Andrei Gönczi. In perioada aceea se organiza preONI 2005. Asa mi-am facut cont, mai mult ca sa scap de gura lui. Am inceput sa lucrez serios de aici abia printr-a X-a si a devenit principala mea sursa de pregatire. Nu cred ca am mai bagat pe vreun site atatea surse. :)

Cand ai început cu programarea?
Paul: Primele tangente cu informatica le-am avut in vacanta de vara intre clasa a IV-a si a V-a. Pe vremea aceea, domnul profersor Edmond Butyka preda informatica la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Cluj - Napoca, unde invatam si eu. Dansul s-a hotarat sa ma initieze in tainele programarii alaturi de alti elevi pe care ii pregatea pentru olimpiada. Recunosc ca eu am fost mai mult atras de partidele de Age of Empires in retea pe care le jucam dupa orele de pregatire. :) Dupa ce a trecut vacanta am pierdut contactul cu informatica. In clasa a VI-a, dupa cateva esecuri (sau realizari minore, cum vreti sa le spuneti) la concursurile de matematica, un prieten al mamei mele, inspector de matematica, i-a sugerat sa ma trimita si la un concurs de informatica. Concursul se tinea la Palatul Copiilor. Tin minte ca au fost doua probleme. Una mi s-a parut imposibila si nu cred ca am facut sursa la ea, cealalta cerea sa se verifice daca un numar <= 1000 este palindrom. La problema asta am facut sursa (nu cu stil cum as face acum, verificand daca numarul este egal cu oglinditul sau, ci pe cazuri in functie de numarul de cifre verificam cifrele corespunzatoare). Stiu ca era complet gresita solutia mea (ca implementare). La evaluare a venit o doamna si a dat doua teste (unul cu raspunsul DA, altul cu raspunsul NU). Mi-au mers ambele mai mult din voia sortii si am luat premiul II la concurs. Apoi am participat la Olimpiada Judeteana de Informatica, m-am calificat la limita (al 36-37-lea cred) si la nationala am luat 0. Cu toate astea am continuat mai departe, desi in gimnaziu n-am facut nicio ora de informatica la
scoala, toata pregatirea fiind in particular cu domnul profesor Butyka. Ma folosesc de ocazia acestui interviu sa-i multumesc in public pentru ajutorul pe care mi l-a dat.

De ce ai intrat in echipa infoarena? Ce iti propui sa faci ca membru al echipei?
Paul: Am intrat in echipa infoarena ca sa incerc sa rasplatesc ajutorul care mi-a fost oferit. Ca membru al echipei voi incerca sa ajut mai departe elevii, contribuind activ la dezvoltarea site-ului si implicandu-ma in activitatile organizate pentru comunitate.

~ ~ ~

Cum ai ajuns membru al siteului infoarena?
Ştefan: Imi amintesc ca m-am inregistrat pe infoarena intr-o perioada in care imi faceam conturi pe mai toate site-urile, nestiiind daca imi va folosi la ceva. Am rezolvat A+B si CMMDC, dupa care am fost descurajat de restul problemelor, asa ca am stagnat. Abia dupa cateva luni am revenit si am inceput o pregatire serioasa pe site.

Cum ai folosit acest site?
Ştefan: Au fost mai multe etape. La inceput ma straduiam din greu sa rezolv probleme si citeam timid raspunsurile celor de pe forum. Dar nu ma simteam in stare sa intervin in discutii. Apoi am inceput sa intreb si eu si sa acumulez experienta. Cu timpul, am oferit si eu sfaturi. Am incercat sa asimilez si, totodata, sa contribui la continutul site-ului.

De ce ai intrat în echipa infoarena? Ce îţi propui să faci ca membru al echipei?
Ştefan: Am intrat in echipa ca urmare a unei contributii constante. Desi a trecut un an de cand am terminat cu liceul si olimpiadele, proiectul infoarena imi insufla in continuare entuziasm. Cu o comunitate asa numeroasa, imi doresc ca efortul cumulat al tuturor sa dea nastere unui continut cat mai valoros. Asta e scopul meu in cadrul proiectului.

Cand ai inceput cu programarea?
Ştefan: Destul de tarziu as zice: in clasa a 9-a. Dar cat de cat serios, in clasa a 10-a cand mi-am pus problema "oare ce voi face la atestat daca eu nu pricep o boaba de C++?". Si am invatat destula informatica incat sa-mi dau seama ca nu ma multumesc cu asa putin si ca vreau mult mai mult decat un simplu certificat.

Ce pasiuni ai in afara de programare?
Ştefan: Am multe, dar cateva sunt mai importante: muntele, fotografiatul si bicicleta. Si toate pornesc din copilarie: prima expeditie pe Moldoveanu, primul aparat foto nedigital, primul BMX. :)

Spune-ne o intamplare interesanta legata de site-ul infoarena!
Ştefan: Intr-o noapte am fost asa nemultumit de cum aratau formulele intr-un articol de pe infoarena, incat am studiat tot felul de tutoriale pe net si am invatat comenzi de LaTeX. Doar ca sa rescriu formulele respective si sa arate mai ingrijit.

~ ~ ~

Cand ai inceput cu programarea si cum ai ajuns membru al siteului infoarena?
Victor: Am inceput sa invat informatica in clasa a 9-a sub indrumarea domnului profesor Stelian Ciurea. De la el am aflat despre site-ul infoarena si am devenit membru in speranta ca imi va fi de folos pentru pregatirea la informatica. Problemele din arhiva inca erau la un nivel prea ridicat pentru mine, iar la primele concursuri la care am participat pe site nu am avut rezultate promitatoare, insa asta nu m-a oprit ci m-a motivat sa continui pregatirea.

Cum ai folosit acest site?
Victor: Site-ul mi-a fost de mare ajutor si am invatat sa rezolv probleme citind articolele si discutiile de pe forum. Concursurile mi-au oferit sansa de a concura in conditii specifice olimpiadelor de informatica alaturi de alti olimpici si a ma evalua in comparatie cu ei. Aceste clasamente au reflectat cu precizie abilitatile fiecarui concurent, dovada fiind faptul ca la olimpiada nationala si in lotul de informatica am intalnit multi membri infoarena.

De ce ai intrat in echipa infoarena?
Victor: Acum, dupa ce am terminat liceul, imi dau seama ca o mare parte din realizarile mele se datoreza comunitatii infoarena, fara de care nu as fi ajuns la acelasi nivel de performanta si nu as fi avut rezultatele pe care le-am avut. Alaturi de echipa infoarena, niste oameni deosebiti cu o dorinta de a oferi o pregatire temeinica urmatoarelor generatii de elevi la informatica, voi incerca sa ajut la dezvoltarea comunitatii si la imbunatatirea site-ului.

Spor la treabă băieţi! Suntem mândri să vă avem printre noi!

Categorii:
remote content