Master - in tara, in afara sau deloc

trebedea
Traian Rebedea
10 martie 2012

L-am invitat pe Traian Rebedea sa scrie un guest post. El este doctorand pe Natural Langauge Processing la Politehnica Bucuresti unde preda cursurile de algorithm design si statistical machine learning.

Pe masura ce granitele si orizonturile noastre s-au deschis, avem din ce in ce mai multe variante de a ne continua traseul profesional si educational. Iar daca ai ramas in tara sa faci o facultate, la finalul ei vei avea de ales daca:

1. Faci un master in tara
In cazul acesta, am observat ca exista 2 tendinte: cei care opteaza pentru un master intr-un alt domeniu (de obicei, in management sau ceva similar) sau cei care continua studiile de aprofundare intr-un subdomeniu al computer science. Intrucat nu sunt un expert in programele de masterat din afara domeniului, pot sa spun doar ca este bine sa va asigurati ca veti ramane cu ceva util si ca este un master recunoscut in afara tarii sau de catre o companie mai seriosa. In plus, un MBA bun costa destul de mult si in Romania, asa ca oricine va "vinde" un program ce contine termeni precum "management", "business administration" sau "MBA" pentru mai putin de 10 000 Euro/an nu cred ca este foarte serios.

Ajungem astfel la masterul urmat cel mai frecvent de absolventii de computer science (indiferent daca termina Info la Universitate sau A&C la Politehnica): cel de aprofundare. Din punctul meu de vedere, acesta are avantaje si dezavantaje, in special comparandu-l cu alternativa sa din afara. Printre principalele avantaje, ar fi:

  • sunt foarte multe locuri de la buget, asa ca este gratuit;
  • sunt si programe de masterat bune, comparabile cu cele din Europa;
  • programul de la master nu este foarte incarcat, asa ca studentii pot sa si lucreze in acelasi timp;
  • studentii care nu lucreaza au ocazia sa se implice in proiecte ce folosesc tehnologii destul de noi pentru materiile din facultate sau in proiecte de cercetare;
  • ai ocazia sa inveti lucruri noi care sa-ti ofere avantaje pe viitor si pe care de multe ori nu le intalnesti la primul loc de munca.

Desigur, ca exista si dezavantaje, cand comparam un master din Romania cu unul din afara:

  • universitatile noastre sunt clasate foarte prost si cateodata acest aspect conteaza (de multe ori insa, locul in aceste clasamente nu este chiar relevant si sunt si departamente de informatica, calculatoare, etc. cu un renume foarte bun in strainatate);
  • multe programe de master de la noi sunt "tinere", cu materii noi care vor ajunge la maturitate in 2-3 ani;
  • din cauza faptului ca foarte multi colegi sunt angajati full-time, nu ai ocazia sa cresti intr-un grup, sa discutati probleme mai dificile impreuna si sa evoluati in acelasi timp.

Personal, un master in tara este util daca il alegi corect si poti sa muncesti part-time astfel incat sa imbini facultatea cu experienta profesionala, pentru ca la finalul lui sa poti decide daca ramai in tara pe o pozitie mai buna, te duci sa lucrezi la o companie in strainatate sau continui cu un doctorat.

2. Faci un master in afara
Cred ca aici conteaza foarte mult universitatea unde vrei sa te duci la master, motivele si personalitatea fiecaruia. In primul rand, daca ai fost acceptat la o universitate de top in computer science (pentru asta se poate folosi foarte bine Microsoft Academic [1]) sau, mai bine, in subdomeniul masterului tau (pentru un exemplu vezi [2], intrucat clasamentele sunt destul de diferite fata de [1]), ar fi o prostie sa nu urmezi masterul respectiv. Chiar daca ai o oferta de la o companie de top, tot ar trebui sa te gandesti bine daca nu cumva merita sa te duci la masterat sau doctorat intai, datorita perspectivelor pe care ti le va deschide in viitor.

Insa, dupa cum probabil ati observat daca ati urmat [1] sau [2], sunt destul de putine universitati din Europa care sa fie in top 100. In aceasta situatie, cel mai probabil ati ales o universitate din Europa, care nu este chiar de top 100, dar care poate fi buna. Voi incerca sa generalizez avantajele unui master in aceasta situatie:

  • programele de master sunt mai bune decat cele din tara in majoritatea situatiilor, cu teme serioase ca si in timpul facultatii la noi;
  • universitatile sunt mult mai bine dotate si mai primitoare cu studentii, facandu-ti placere sa lucrezi in facultate la teme si proiecte si gasind sali unde sa faci acest lucru;
  • colegii de master vor fi si ei implicati destul de mult, putand discuta impreuna aspectele mai dificile ale cursurilor;
  • experienta unui mod de viata intr-un oras nou, cu tot ce implica acest lucru.

Printre dezavantajele unei astfel de alegeri ar putea fi:

  • desi studiile in sine nu costa foarte mult in majoritatea tarilor Europene (in jur de 2000 Euro / semestru), este necesar sa ai cel putin 1000 Euro / luna pentru costul vietii (cazare+mancare+o iesire in oras din cand in cand, etc.);
  • de obicei, nu vei putea munci in timpul facultatii, dar asta nu te opreste sa iti gasesti internship-uri in timpul vacantelor;
  • in functie de personalitatea fiecaruia, integrarea in noul colectiv poate fi mai usoara sau un pic mai dificila.

Totusi, eu cred ca un master in afara, la o universitate in afara top-ului 100, este o experienta buna mai ales daca reusesti sa te implici in proiecte de cercetare si/sau sa participi la internship-uri in timpul vacantei. Mai mult, daca vrei sa te reintorci in tara dupa terminarea masterului, s-ar putea sa fii supracalificat pentru jobul pe care il vei gasi in Romania, deci ideal ar fi sa iti doresti sa ramai in afara dupa terminarea unui astfel de master, ca sa exploatezi la maxim cunostintele acumulate.

3. Te angajezi
Daca ai primit o oferta de la o companie de top la terminarea facultatii, atunci sunt sanse mari ca un master sa fie inutil pentru tine, cu exceptia unui master/doctorat la o universitate top-tier. S-ar putea ca ceea ce inveti la masterat sa fie ori inutil la locul de munca, ori sa inveti aspectele practice chiar la job. Daca nu ai gasit o oferta de munca care sa te satisfaca si stii ca poti mai mult, atunci ar fi bine sa iei in considerare una din optiunile 1 sau 2.

4. Iti infiintezi un start-up
Nu imi propun sa scriu prea multe la acest punct, insa voiam sa fie pe lista intrucat il consider destul de important. Desi nu este adresat tuturor, stiu multi absolventi de calculatoare care au pornit pe aceasta cale dupa terminarea facultatii, unii cu mai mult succes, altii cu mai putin. Voiam doar sa punctez ca un start-up de succes porneste mai greu sau deloc in Romania, asa ca daca ai o idee foarte buna, ar trebui sa te relochezi (vezi Summify, Brainient, UberVU). Totusi, daca nu ai planuri atat de marete, si piata din Romania poate fi interesanta intrucat este in continua dezvoltare si daca iti gasesti pozitionarea, produsele/serviciile corecte si o strategie buna, poti avea o crestere frumoasa.

In final, mi se pare normal sa specific ca acest articol reprezinta o opinie personala si ca nu incerc sa ofer sfaturi de viata intr-un mod atat de general, mai ales unor oameni atat de inteligenti. Fiecare situatie individuala trebuie judecata in particular, tinand cont de situatia personala si, de ce nu, de intuitie si ceea ce credeti ca va place mai mult. Pana la urma, daca esti bun in computer science si faci ceea ce iti place, vei avea intotdeauna posibilitati de alegere si o cariera frumoasa si multumitoare.

1 - Microsoft Academic - Top organizations in computer science
2 - Microsoft Academic - Top organizations in NLP and speech

Categorii:
remote content