Interviu cu Octavian Costache - partea a doua

Cosmin
Cosmin Negruseri
16 decembrie 2007

(in poza de la stanga la dreapta: The Beatles, ah pardon Mars , Vivi , Cristi si Cosmin in septembrie in San Francisco)

Continuam cu a doua parte a interviului interesant cu Octavian Costache. Puteti citi prima parte aici . In aceasta parte el ne spune despre facultate, viata de freelancing, despre blogging, despre Google si alte lucruri interesante. Cititi si cel mai important, comentati interviul.

Ai facut facultatea in Romania, si mai tarziu ai plecat la Google in New York. Nu te-ai gandit la sfarsitul liceului sa pleci din tara la o universitate in strainatate?
Am avut si gandul asta, ba chiar am dat si Toefl-ul. Cred ca am fost insa prea lenes pentru a incerca cu adevarat, probabil nici nu am fost motivat suficient, sa fac facultatea in afara nu era un vis sau un scop al meu. Un alt motiv care m-a facut sa nu aplic a fost neincrederea pe care o aveam in sansele de reusita pentru ca la olimpiade nu am avut rezultate stralucite (doar niste premii la nationala).

De ce ai ales ca facultate sectia Calculatoare, Politehnica Bucuresti?
Era singura facultate despre care stiam ca 'e buna pentru calculatoristi'. Cealalta varianta era sectia de informatica de la Universitate, dar acolo se auzea ca profesorii nu sunt la fel de buni, nu avea la fel de multa traditie si ca se facea multa mate (care mie nu imi place deloc).

Ce cursuri ti-au placut in facultate si de ce, si care nu ti-au placut?
As putea scrie un intreg eseu despre toate cursurile din facultate. :-) Mi-au placut cursurile din anii mai mari, cred ca cele mai multe au fost bine facute. Cele de sisteme de operare (thread-uri, low level stuff), retele, algoritmi. Au fost si cateva cursuri mai exotice care mi-au placut (programare functionala). Din motive pur subiective probabil cel mai mult mi-a placut cursul de sisteme multi agent, a fost un domeniu care m-a atras pentru ca mi se pare cool sa faci roboti si programe autonome. E ca si cum ti-ai construi o jucarie pe care apoi o poti studia cum merge si cum evolueaza de capul ei. Si chiar asta am ajuns sa facem cand am facut niste programe care se jucau pe doizece de capul lor, isi alegeau partenerii, incercau sa faca conversatie, sa fie inteligente. A fost foarte distractiv. Nu vreau sa imi aduc aminte de cele care nu mi-au placut, probabil primii doi ani cu totul.

Ai fost instructor si preparator la mai multe cursuri. Cum e experienta de a fi profesor, care erau partile frumoase si cele dificile?
E mai dificil decat pare sa iti pregatesti un laborator si sa ai incredere ca nu te vei face de ras in fata unui grup de studenti, cel putin prima oara cand faci laboratorul respectiv. E greu sa fii laborant bun, e greu sa admiti cand nu stii si sa fii deschis la tot felul de oameni si tot felul de intrebari. Cel mai mult mi-a placut faptul ca puteam sa trezesc entuziasmul in studenti la materia pe care o faceam. Eu cred ca orice subiect are o parte interesanta care il face fascinant si util si principala satisfactie (si responsabilitate) a unui preparator este sa reuseasca sa arate aceasta parte interesanta studentilor si sa ii faca sa inteleaga de ce ceea ce invata e cool.

Ai recomanda unui student sa faca cursurile Cisco?
Da, primul modul este de basic networking si sunt acolo lucruri generale care te ajuta sa intelegi cum functioneaza retelele si internetul. Cred ca este un modul extrem de util pentru cultura ta generala de dezvoltator software. Celelalte module sunt utile doar pentru cei care vor sa faca din asta o cariera.

Am vazut in CV ca ti-ai facut lucrarea de diploma din Inteligenta Arfiticiala. Cum se imbina algoritmica si inteligenta artificiala cu web designul?
Well, se imbina foarte indirect. Revin la exemplul cu programele noastre care se jucau pe doizece de capul lor. Pentru ca stiam sa dezvoltam site-uri web am facut doizece si a avut succes, pentru ca stiam algoritmica am stiut sa scalam doizece pentru a putea sa reziste in fata succesului pe care l-a avut, si pentru ca stiam inteligenta artificiala am putut sa facem niste agenti care sa ne ajute sa popularizam jocurile mai putin de succes si sa ne ajute sa facem diverse experimente.

Este totusi doar un caz fericit, un exemplu ca se poate. As spune ca mult mai comuna este inrudirea dintre algoritmica si web development (design-ul intr-adevar nu se inrudeste cu asta) pentru ca trebuie sa intelegi web-ul pentru a dezvolta site-uri de succes si cel mai probabil te va ajuta foarte mult algoritmica atunci cand aceste site-uri vor avea succes. Inteligenta artificiala nu prea intra in ecuatie decat in cazuri extreme si rare, in situatii speciale si depinde foarte mult de problemele pe care incerci sa le rezolvi. De exemplu, daca vei vrea sa faci o interfata cool care intelege limbajul natural atunci vei avea nevoie de inteligenta artificiala.

Ai un blog cunoscut. In ze list apare in primele 50 de bloguri din Romania. De ce ti-ai facut blog?
Eu cred ca am o viata interesanta care poate motiva si inspira pe altii. Credeam si inca mai cred ca am multe lucruri de spus, ca exista valoare in a impartasi experientele prin care trec eu si altora. Este probabil parte si din motivul pentru care am fost preparator, imi place sa inspir si sa motivez oameni, sa explic si sa educ, sa arat altora perspective noi asupra lumii la care ei poate nu s-au gandit. Asta a fost principalul motiv pentru care am inceput sa am blog, combinat cu ideea ca facand asta, inspirand, educand, provocand oamenii la a gandi mai mult, vor afla si ca exist, ca gandesc, ca sunt destept.

Ca un efect secundar de care mi-am dat seama ceva mai tarziu, blogul mi-a fost foarte folositor si pentru nevoia de comunicare de la inceputul venirii mele in America. Eram singur, fara prieteni si fara nici un cunoscut, intr-o tara straina. Blogul m-a ajutat, la inceput fara sa imi dau seama, sa am un loc unde sa comunic cu prietenii, sa le spun ce imi trecea prin cap, sa simt ca cineva ma asculta. Psihologic m-a ajutat foarte mult, chiar daca intentia initiala a fost alta.

De ce crezi ca are succes?
As zice ca blogul meu are un succes moderat. Este citit de un public destul de restrans de oameni care ma cunosc sau oameni interesati de industria online. Cred ca succesul lui este dat de o combinatie intre pozitia din care emit pareri (pozitie care confera mai multa autoritate parerilor mele decat parerilor unui anonim), felul in care scriu (cu grija, coerent, clar, interesant) si continutul pe care il scriu (de multe ori analize coerente si argumentate, perspective interesante, sinteze sau opinii la care de obicei oamenii nu se gandesc). Este, evident, o parere foarte subiectiva. :-)

Cum ai convinge pe cineva sa isi faca blog?
Nu as vrea sa conving pe nimeni care nu simte ca are ceva de spus sa isi faca blog. Cred ca un blog este ceva care trebuie sa iti faci doar atunci cand simti ca ai ce sa comunici, ca perspectivele tale aduc valoare asupra unor subiecte, ca ai ceva de comunicat (despre lume, despre ceea ce faci tu, despre ce se intampla in interiorul unei echipe, etc).

Ce tipuri de bloguri citesti?
1. Bloguri despre industria online din Romania. Citesc cam orice blog al persoanelor care au cat de cat legatura cu online-ul de la noi. Ma intereseaza sa aflu tot ceea ce se intampla, sa imi formez o idee despre atitudinea generala a celor are au blog despre diverse evenimente, sa aflu lucruri interesante.
2. Foarte putine bloguri personale, pe care le citesc tot din motive personale.
3. Un blog despre New York in care mai aflu despre concerte interesante, restaurante, teatre sau in general ce se mai intampla cool prin oras.

Ai niste bloguri preferate care se ocupa de programare?
Nu.

Ai fost o bucata buna de vreme freelancer. Ce avantaje si dezavantaje are munca ca freelancer fata de cea a unui programator angajat la o firma?
Ca freelancer ai libertate deplina. Poti sa fii propriul tau stapan, sa faci lucrurile cum vrei tu, cand vrei tu, in ce fel vrei tu. Este ceva romantic in asta din punctul meu de vedere, esti un fel de mercenar in afara sistemului, mereu lucrand dar mereu pe drumuri, gata oricand sa isi faca bagajele si sa se duca in alta parte si sa se apuce de altceva. Exista avantaje destul de clare fata de un job normal: nu trebuie sa te duci la servici, poti sa muncesti cand vrei tu, in general nu ai un sef care sa iti spuna ce sa faci. E drept, ti se spune ce sa faci pe fiecare proiect. Dar esti liber sa iti alegi ce proiecte sa faci, daca sa mai lucrezi cu cineva sau nu.

Ca angajat ai insa o echipa cu care sa lucrezi si care sa te ajute. Ai oameni la care sa te raportezi si sa iti dai seama cat de bun esti. Lucrezi la proiecte mai mari si cu impact mai mare, dispare adrenalina si eterna intrebare "oare luna asta o sa am bani?".

Daca vrei, este diferenta intre a iesi cu tipe asa la intamplare si a avea o relatie serioasa cu o tipa. Exista avantaje si dezavantaje in amandoua. Cand ai o prietena stabila ai free sex la dispozitie, stabilitate, siguranta, daca va iubiti vedeti lumea impreuna, impartasiti bucuriile si tristetile. Cand esti single sex-ul este mai greu de gasit dar este mai divers si mai interesant, nu stii ce iti rezerva viitorul, esti liber sa te duci unde vrei cand vrei si sa faci absolut ce vrei. Amandoua au sens la anumite varste, amandoua situatiile au propriile lor avantaje si dezavantaje.

De ce Google si nu o alta firma sau propriul tau startup?
Dupa ce am fost freelancer mi-am dat seama ca mi-ar fi absolut imposibil sa ma duc la un job normal. Am aplicat la Google intamplator, a fost singura firma la care am aplicat vreodata (nici macar nu aveam un CV redactat). Nu voiam un job, voiam sa vad daca as putea obtine unul, era doar un challenge pentru mine, mai mult in joaca.

Dupa ce am trecut de interviuri mi-am dat seama ca este o ocazie pe care nu pot sa o ratez, sa lucrez la Google in New York, o oferta pe care nu o puteam refuza. De la Google am avut mult de invatat, m-am maturizat enorm ca programator. Din faptul ca traiesc in New York mi-am deschis orizonturile, am cunoscut lumea si am vazut perspective pe care nu le stiam inainte, lucru care se intampla de fiecare data cand iesi din universul care iti este familiar si te duci intr-un loc cu totul nou.

De ce nu o alta firma? Nu voiam sa devin un pion lucrand la un proiect ascuns dintr-o companie imensa, nu e ceva care sa imi doresc sau care sa ma caracterizeze. Google este singura companie pe care o stiu unde intr-adevar poti face o diferenta, poti face lucruri vizibile si poti face ce vrei tu, cat timp ai energia sa vrei.

Ce lucruri importante ai invatat de cand lucrezi la Google?
Probabil cel mai important a fost contactul cu alti oameni destepti. Am invatat sa fiu mai matur si ceva mai analitic. Am invatat cateva principii pe care, desi cred ca le urmaream oarecum inainte mai mult instictual acum stiu si care sunt argumentele din spatele lor (the user comes first, speed matters, release early and often).

Calitatea codului pe care il scriu a crescut. Desi in ultimii cinci ani (la google sunt doar de 2) am crezut cam in fiecare an ca mi-am atins maturitatea ca programator, in fiecare an mi-am dat seama ca am evoluat fata de anul trecut, ca scriu cod mai clar, mai curat, mai argumentat, ca stiu sa evaluez mai bine ce e usor de citit si de inteles, ce e bine sa fie facut si ce nu.

Ce iti place la viata din state?
O sa iti spun ce imi place la viata in New York, pentru ca eu acolo locuiesc si este un loc destul de diferit de restul Americii.

Imi place mult de tot orasul in sine. Imi place ca exista mii de restaurante, baruri, concerte, evenimente. Imi place ca atunci cand vrei poti sa gasesti cam orice dristactie la care te poti gandi. Imi place ca totul este extrem de comod de la cumparaturi si plati de facturi online pana la doing laundry.

Este totusi un raspuns foarte personal si sper ca toti cei care citesc asta sa nu sara la concluzii stereotipice despre America. Trebuie sa iti dai seama ca astfel de raspunsuri variaza mult de la persoana la persoana si depind mult de contextul fiecaruia.

Crezi ca o sa te mai intorci in Romania?
Este o optiune la care ma gandesc uneori ca fiind o optiune posibila.

Ce pasiuni mai ai inafara de blogging si programare?
Imi place sa zbor. Am facut parasutism si mai apoi parapanta si incerc sa zbor atunci cand pot. Mi-ar placea sa traiesc undeva unde sa pot face asta mai mult si mai usor dar pana acum nu a fost cazul.

In ultima vreme filmul. Am inceput sa vad multe filme si nu doar la cinema, sa urmaresc curente cinematografice si sa incerc sa inteleg mai bine regizorii, influentele lor, mesajele pe care vor sa le transmita. Am inceput sa privesc filmul ca pe o arta si sa incep, cred eu, sa o inteleg ceva mai bine din perspectiva asta.

Fotografia uneori. Imi place mult sa incerc sa spun povesti prin fotografie si sa incerc sa devin mai bun la a face asta.

Ce sfaturi ai da cuiva care e la inceput cu programarea?
Stau de cinci minute sa ma gandesc ce sa raspund la intrebarea asta si sunt atat de multe perspective si puncte de vedere in care se pot da sfaturi incat imi este foarte greu sa raspund. Am incercat sa editez un raspuns de cateva ori dar mi-e foarte greu asa ca am renuntat.

Probabil le-as spune sa se tina de programare si sa traga tare, traim intr-o vreme cand a venit randul programatorilor sa schimbe lumea in care traim. Suntem abia la inceputurile unei ere de glorie a tehnologiei si a comunicatiilor, internetul este doar la inceput si inca nu s-a maturizat, sunt vremuri entuziasmante si extrem de interesante pentru oricine care lucreaza in aceasta industrie si urmeaza vremuri si mai interesante. Este mai usor ca niciodata pentru grupuri din ce in ce mai mici de oameni sa inceapa sa schimbe lumea in feluri semnificative.

Daca cineva are intrebari mai concrete, va rog, nu ezitati. :-)

Multumim Vivi.

Categorii: interviu
remote content