Pagini recente » Diferente pentru blog/conferinta-mihai-patrascu intre reviziile 1 si 2 | Diferente pentru blog/interviu-cosmin-gheorghe intre reviziile 24 si 7
Diferente intre titluri:
Interviu: Cosmin Gheorghe
interviu-gheorghe-cosmin
Diferente intre continut:
'Cosmin Gheorghe':utilizator/gcosmin _este unul dintre starurile olimpiadei de informatica avand rezultate impresionante (2 medalii de aur si una de argint la olimpiada internationala). Este student al prestigioasei universitati Massachusetts Institute of Technology. Cosmin face pe durata verii un internship la Twitter dupa ce anul trecut a facut unul la Google. El contribuie activ la educarea urmatoarei generatii de olimpici propunand probleme frumoase si fiind implicat in echipa infoarena._
!<{margin-right: 20px; auto;display:block;border: 1px solid gray;}blog/interviu-cosmin-gheorghe?cosming.jpg 60%!
_Gheorghe Cosmin este unul dintre olimpicii romani la informatica cu cele mai bune rezultate (2 medalii de aur si una de argint la olimpiada internationala), el este student acum al prestigioasei universitati Masatchussets Institute of Technology si acum face un internship pe durata verii la Twitter, anul trecut a facut unul la Google. El a contribuit activ la educarea urmatoarei generatii de olimpici la informatica propunand probleme frumoase si fiind implicat in echipa infoarena._
*Cum ai inceput cu informatica? Dar cu concursurile?*
Ambele conteaza destul de mult. Nu pot sa spun un raport exact. Personal consider ca e mai important antrenamentul pe cont propriu dar ajuta extraordinar de mult sa ai ajutorul unei persoane care sa te indrume. Cu materialele care sunt astazi pe net de unul singur poti invata destul de multe daca te antrenezi serios, dar daca nu lucrezi singur suficient nu conteaza cati profesori ai si cat de buni sunt. Personal eu am avut cam doua faze. Pana sa ajung la ICHB in al doilea semestru al clasei a 9-a, am lucrat foarte mult singur (cel mai mult de pe infoarena). La ICHB am dat de oameni cu multa experienta in domeniul concursurilor si problemele pe care le lucram la pregatiri erau de multe ori suficiente sa ma tina ocupat tot timpul. Eu consider ca rolul cel mai important al unui profesor este sa iti arate ce trebuie invatat, care sunt problemele bune care merita lucrate si sa iti explice lucrurile pe care nu le intelegi de unul singur. In mare parte profesorul iti optimizeaza antrenamentul sa fii cat mai eficient posibil. In rest totul depinde de tine sa depui efortul necesar sa lucrezi si sa intelegi cat mai multe.
Persoanele care au avut cea mai mare influenta in formarea mea sunt: Dan Grigoriu - profesul din clasa a 5-a pentru ca a reusit sa insufle entuziasmul lui pentru informatica mie (calitate mai rar intalnita intre profesori), Mariana Kisch - profesoara de la clubul la care am fost in clasele 7,8,9, si apoi profesorii pe care i-am avut la ICHB: Mircea Pasoi, Silviu Ganceanu, Mugurel Ionut Andreica, Mosoi Alexandru, Sorin Stancu Mara... (sper ca nu am uitat pe nimeni; imi cer scuze daca am omis pe cineva).
Pe langa totate astea e foarte important si grupul de prieteni cu care poti vorbi. Prietenii cu care am putut discuta despre probleme si concursuri m-au ajutat foarte mult pe parcursul timpului. Un grup de prieteni motivati poate usor tine locul unui profesor, odata pentru experientele impartasite in cadrul grupului din care toata lumea poate invata si pentru competia amicala interna ce se formeaza.
Persoanele care au avut cea mai mare influenta in formarea mea sunt: Dan Grigorean - profesul din clasa a 5-a pentru ca a reusit sa insufle entuziasmul lui pentru informatica mie (calitate mai rar intalnita intre profesori), Mariana Kisch - profesoara de la clubul la care am fost in clasele 7,8,9, si apoi profesorii pe care i-am avut la ICHB: Mircea Pasoi, Silviu Ganceangu, Mugurel Ionut Andreica, Mosoi Alexandru, Sorin Stancu Mara... (sper ca nu am uitat pe nimeni; imi cer scuze daca am omis pe cineva).
*Cum iti stapaneai emotiile in timpul concursurilor? Cat conteaza psihicul la olimpiade?*
Interesanta intrebare. Au fost multe cazuri cand am pierdut mult timp in concursuri sau am fost neatent la unele lucruri pentru ca eram prea agitat, enervat, grabit, ingrijorat sau stresat ca nu ma prindeam la vreo problema sau nu gaseam bugul intr-o sursa, etc. E destul de greu sa te stapanesti cateodata si nu stiu exact cum este cel mai bine de procedat in cazurile astea. Cred ca cel mai important e sa ramai calm tot timpul si sa te concentrezi cati poti de bine la ce ai de facut, indiferent de cate probleme ai rezolvat si cat timp mai e. Pana la urma daca te agiti sau te ingrijorezi cel mai probabil o sa iti fie si mai greu sa rezolvi ce ai de rezolvat si mai mult timpi o sa pierzi. Eu inainte sa inceapa concursile, ma calmam si ma linisteam incercand sa dorm pe masa pana veneau subiectele (mereu speram ca poate chiar reusesc sa prind cateva minute de somn inainte de proba :). Dupa aceea, incercam sa raman concentrat pe ce am de facut si sa nu ma ingrijorez prea tare de timpul ramas sau de faptul ca nu iese cine stie ce problema (bineinteles, era mult mai simplu de facut asta cand ieseau probleme decat atunci cand nu ieseau :)).
*Ce faci/ce faceai in timpul liber ?*
*Ce faci/ce faceai in timpul liber ? *
Ieseam in oras cu prietenii, incercam sa ma mentin activ (mergeam la sala, mai alergam, jucam ping-pong din cand in cand, etc.), mergeam la filme, jocuri pe calculator din cand in cand, etc. Nimic interesant sau special aici :)
*Ce sansa le dai celor care nu sunt din Bucuresti sa ajunga ca si tine?*
Sunt o multime de resurse online in ziua de astazi de unde se poate invata foarte usor. Singura problema e ca poate sunt prea multe si nu sti exact de unde si ce sa lucrezi sau sa inveti. Pentru asta e foarte util sa gasesti pe cineva care sa iti spuna cam ce e important de facut. E mai greu sa gasesti o astfel de persoana depinzand de unde te afli, dar prin email si pe infoarena sigur se pot rezolva lucruri. Apoi daca ai parte de un grup de prieteni pasionati, puteti incerca sa va ajutati reciproc: de exemplu fiecare poate rezolva anumite probleme si apoi fiecare explica solutiile celorlati; in felul acesta se poate acoperi un numar de probleme mult mai mare decat se poate individual. Daca esti serios si lucrezi poti sa ajungi sa faci bine la olimpiade oriunde te-ai afla.
Sunt o multime de resurse online in ziua de astazi de unde se poate invata foarte usor. Singura problema e ca poate sunt prea multe si nu sti exact de unde si ce sa lucrezi sau sa inveti. Pentru asta e foarte util sa gasesti pe cineva care sa iti spuna cam ce e important de facut. E mai greu sa gasesti o astfel de persoana depinzand de unde te afli, dar prin email si pe infoarena sigur se pot rezolva lucruri. Daca esti serios si lucrezi poti sa ajungi sa faci bine la olimpiade oriunde te-ai afla.
*Povesteste despre internshipurile pe care le-ai facut. Cum au fost experientele si ce cunostinte invatate la concursuri sau in facultate s-au dovedit utile?*
Vara trecuta am fost la internship la Google si vara asta fac un internship la Twitter. La intershipuri propriu-zis lucrezi la un proiect. Trebuie sa citesti cod deja existent si sa il intelegi si ori sa modifici codul deja existent ori sa creezi ceva nou care sa se lege cu codul deja scris. Nu prea o sa folosesti vreun algoritm de olimpiada la internship din pacate. Poate o sa mai faci un bf sau ceva dar nu cred ca o sa codezi vreodata un arbore de intervale. Cu toate astea, toate concursurile de algoritmi la care ai participat te ajuta foarte mult la interviuri. Eu unul nu sunt genul de software engineer care sa stie tot ce se intampla cu tehnologiile web si alte lucruri de genu. In afara de c++, nu stiu bine vreun alt limbaj si nici la OOP nu pot sa zic ca stralucesc. Cu toate astea am reusit sa trec de toate interviurile pe care le-am dat pana acum pentru ca am rezolvat aproape toate problemele de algoritmi pe care le-am primit la interviuri. Au fost chiar cazuri cand, dupa ce am rezolvat o problema, am fost intrebat cum as face un server care sa serveasca raspunsurile si am spus ca nu stiu pentru ca nu am facut niciodata un server (cu toate astea am trecut interviul :). Majoritatea problemelor primite la interviuri sunt cam de nivel de clasa a 10 de ONI (foarte rar ceva mai complicat). Structuri de date complicate nu o sa folosesti mai niciodata (hashurile sunt de baza). Pe langa asta niste probleme mai deschise unde trebuie sa iti dai cu parerea la ce ar putea merge si ce nu prea ar merge. In general experienta din timpul concursurilor ajuta foarte mult pentru ca trebuie sa gasesti o solutie cat mai aproape de cea optima in timp limitat. Pe langa asta daca mai sti si altceva pe langa algoritmi, e foarte bine.
*Multumim pentru interviu! Daca aveti intrebari, Cosmin va va raspunde in sectiunea de comentarii.*
Vara trecuta am fost la internship la Google si vara asta fac un internship la Twitter. La intershipuri propriu-zis lucrezi la un proiect. Trebuie sa citesti cod deja existent si sa il intelegi si ori sa modifici codul deja existent ori sa creezi ceva nou care sa se lege cu codul deja scris. Nu prea o sa folosesti vreun algoritm de olimpiada la internship din pacate. Poate o sa mai faci un bf sau ceva dar nu cred ca o sa codezi vreodata un arbore de intervale. Cu toate astea, toate concursurile de algoritmi la care ai participat te ajuta foarte mult la interviuri. Eu unul nu sunt genul de software engineer care sa stie tot ce se intampla cu tehnologiile web si alte lucruri de genu. In afara de c++, nu stiu bine vreun alt limbaj si nici la OOP nu pot sa zic ca stralucesc. Cu toate astea am reusit sa trec de toate interviurile pe care le-am dat pana acum pentru ca am rezolvat aproape toate problemele de algoritmi pe care le-am primit la interviuri. Au fost chiar cazuri cand, dupa ce am rezolvat o problema, am fost intrebat cum as face un server care sa serveasca raspunsurile si am spus ca nu stiu pentru ca nu am facut niciodata un server (cu toate astea am trecut interviul :). Majoritatea problemelor primite la interviuri sunt cam de nivel de clasa a 10 de ONI (foarte rar ceva mai complicat). Structuri de date complicate nu o sa folosesti mai niciodata (hashurile sunt de baza). Pe langa asta niste probleme mai deschise unde trebuie sa iti dai cu parerea la ce ar putea merge si ce nu prea ar merge. In general experienta din timpul concursurilor ajuta foarte mult pentru ca trebuie sa gasesti o solutie cat mai aproape de cea optima in timp limitat. Pe langa asta daca mai sti si altceva pe langa algoritmi, e foarte bine.
Diferente intre securitate:
Diferente intre topic forum: