La ce folosesc certificarile

Cosmin
Cosmin Negruseri
05 iunie 2008

In timpul facultatii aveam colegi care se intrebau daca diverse certificari, cum ar fi cele date de Microsoft sau Sun, sunt utile intr-un CV. Eu nu am crezut niciodata ca ar fi bune sau folositoare. Mi s-au parut o modalitate relativ simpla de a mai scrie o linie in CV daca el e cam gol.

Acum sunt si mai convins de inutilitatea lor, nu conteaza deloc ca apare o certificare sau alta, sau chiar zece certificari in CV. Este mult mai importanta experienta ta, proiectele misto la care ai lucrat decat faptul ca ai studiat cateva zile pentru un examen grila unde inveti diverse detalii exoterice ale limbajului sau tehnologiei in care te certifici. Cand te angajezi undeva esti testat de obicei destul de bine pe partea tehnica si sunt si alte chestii importante cum ar fi abilitatile de comunicare, faptul ca ai sau nu o certificare va fi probabil ultimul lucru la care se va uita cineva.

La Google s-a incercat mai demult abordarea stiintifica a problemei angajarii de personal. Un experiment a fost testarea daca vreun termen sau succesiune de termeni ce apare in CV cum ar fi "programming contest" se coreleaza cu decizia de angajare sau neangajare a cuiva. S-a gasit un singur astfel de termen, acesta era "certified". Iar termenul se corela negativ.

Certificarile nici macar nu sunt greu de obtinut. Ar fi si absurd deoarece companiile ce le ofera vor sa faca bani din asta si vor sa aiba cat mai multi oameni ce le dau. Deci sunt direct interesate ca testele sa nu para usoare (astfel testele dureaza cateva ore si au zeci sau sute de intrebari), dar totusi majoritatea celor ce au depus putin efort sa le treaca cu brio.

Stiu ca la certificarile java 90% din intrebarile de la testele reale le gasesti in teste de pe net. Astfel invatarea pentru examen se trasforma pentru unii in memorarea intrebarilor mai dure pentru a nu le gresi in testul real. Aparitia marii majoritati a intrebarilor din testul grila real in testele de pregature de pe internet nu este ceva normal daca vrei ca rezultatul la acest test sa garanteze un nivel tehnic bun celor l-au trecut. Dar garantarea nivelului tehnic nu este prima prioritate a testului.

Si totusi aceste teste pot fi utile. Incepatorii in un anumit limbaj pot folosi un asemenea test pentru a isi face o imagine mai in detaliu despre limbajul care il studiaza. Dar cred ca sunt si alte tehnici mai bune sa inveti un limbaj nou. De exemplu poti incerca sa faci un mic proiect in acel limbaj, si pe langa ca inveti limbajul ramai si cu ceva util pe urma acestui efort. Din cauza ca certificarile sunt utile doar incepatorilor, cand vad ca un CV are trecut ca lucru important o certificare, imi ridic un semn de intrebare.

Categorii:
remote content