Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2012-05-06 00:20:58.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Atitudinea potrivita

Pentru a reusi iti trebuie cateva lucruri esentiale, printre care: sa muncesti mult, sa fii perseverent, sa fii inteligent si sa afli de oportunitatile potrivite. Dar chiar daca ai bifat toate aceste puncte, e posibil sa nu ajungi la potentialul maxim. Poti sa te pregatesti un an de zile pentru un interviu, sa citesti carti si sa rezolvi probleme, si totusi, in ziua probei, atunci cand esti pus sub presiune, sa nu dai randament maxim si sa ratezi. Acelasi lucru este valabil si pentru concursurile de programare si pentru orice situatie importanta a vietii, in general.

Pot fi astfel de experiente, daca nu evitate, macar minimizate? Cred ca da. Printr-o atitudine potrivita.

Imi aduc aminte de postul lui vivi. E mai vechi, dar daca inca nu l-ati citit cred ca o sa vi se para interesant. Probabil e o corelatie intre acest pozitivism si faptul ca oamenii din US sunt mereu deschisi la nou si reusesc sa impinga lumea in fata la nivel tehnologic (ma refer aici la Silicon Valley). De cealalta parte, e evident ca negativismul de care suntem cu totii constienti si de care se vorbeste in ultima parte nu poate duce la nimic bun. E ca si cum ai zice "n-am absolut niciun chef azi" si speri totusi sa obtii randamentul maxim ca sa termini pana diseara toate lucrurile pe care le ai de facut. Se poate intampla, dar cat de probabil e sa se intample?

Pentru orice activitate, pregatirea mentala si atitudinea pozitiva sunt la fel de importante ca pregatirea propriu-zisa. Conteaza foarte mult din ce perspectiva privesti. De exemplu, poti spune ca in mediul tau sunt oameni mai capabili decat tine si sa te simti complet descurajat din cauza asta, sau, cu o atitudine pozitiva, poti spune ca sunt oameni mai capabili de la care ai ce invata si sa profiti de lucrul asta ca sa cresti si tu cu ajutorul lor. Poti spune ca sunt X mai buni ca tine si ca nu ai nicio sansa si ca "asta e", sau, cu o atitudine pozitiva, sa fii convins ca poti sa ii intreci si sa iti canalizezi eforturile in directia asta. Chiar daca nu atingi targetul si nu ii intreci pe toti cei X, ai parte de o experienta care te poate ajuta pe viitor - capeti cunostinte noi, iti imbunatatesti anumite abilitati. Desi poate par exemple triviale, nu e atat de trivial ca in cazuri reale, cand esti parte a evenimentului, sa ai mereu atitudinea potrivita.

De la conducerea unei companii, pana la aspecte mai mici ale vietii, cred ca atitudinea este cea care face diferenta. Voi ce credeti, este o atitudine pozitiva un factor esential al succesului?

Categorii: