Algoritmiada - analiza rundei 2

silviug
Silviu-Ionut Ganceanu
21 ianuarie 2009

A doua runda a concursului Algoritmiada a avut loc pe 11 ianuarie, fiind primul concurs organizat de infoarena in 2009. Acesta s-a desfasurat fara nicio problema tehnica sau stiintifica, marcand un inceput in forta a echipei infoarena. Speram sa o tinem tot asa pe parcursul anului.

Mai intai de toate sa vedem cum arata statisticile rundei in comparatie cu cele din runda precedenta:

 Runda 1Runda 2
Cati concurenti au trimis solutii223157
Cati concurenti s-au inscris356232
Surse trimise1245894
Surse cu punctaj pozitiv685408
Concurenti cu punctaj pozitiv162113
Punctaj mediu al concurentilor care au trimis solutii75.0943.85
Punctaj mediu al concurentilor cu punctaj strict mai mare ca 0103.3660.93

In primul rand observam ca au participat mai putini concurenti fata de prima runda. Este posibil ca inceputul de an sa-i fi prinsi nepregatiti pe unii participanti. Pentru a nu specula mai departe asupra motivelor, i-as ruga pe cei care nu au participat sa ne spuna ce s-a intamplat.

In al doilea rand observam ca problemele au fost ceva mai grele fata de runda precedenta. Aceasta a fost o decizie luata de comisia stiintifica pentru a va oferi probleme ceva mai interesante si pentru a va departaja.

Acest lucru s-a vazut imediat si la varful clasamentului pentru mai toate grupele. Mai putin grupa 5-8, unde Gavrila Vlad si-a vazut de treaba si in runda aceasta, reusind din nou punctajul maxim. Felicitari Vlad pentru o performanta notabila. Pe podium au mai urcat Voroneanu Radu Stefan si Taloi Bogdan Cristian care s-au descurcat foarte bine reusind 250 si respectiv 220 de puncte.

La grupa 9-10, runda a fost adjudecata de Radu Zernoveanu cu 150 de puncte. Imediat in spatele lui s-a clasat Serban Andrei Stan (140 de puncte) si apoi doi concurenti cu 120 de puncte: FMI - Petcu Ion Cristian si Andrei-Bogdan Antonescu.

La grupa 11-12 pe primul loc au terminat Oprescu Radu Constantin si Cotofana Cristian ambii cu 130 de puncte. La o diferenta de 5 puncte urmeaza Cosmin-Mihai Tutunaru si Andrei Misarca.

In grupa de studenti Catalin Tiseanu a iesit pe primul loc cu un punctaj frumos: 215 puncte. El a venit cu o solutie ingenioasa la problema jap fiind singurul concurent care a reusit sa o rezolve. Pe locul 2 s-a clasat Giurgea Mihnea cu 200 de puncte fiind urmat de Mugurel-Ionut Andreica cu 170 de puncte.

In urma acestei runde singurele nemultumiri au fost pe tema dificultatii problemelor. Judecand dupa punctaje, seturile de la 9-10 si 11-12 au fost un pic peste puterile concurentilor. In grupa studenti distributia punctajelor la varf este una buna, pe cand in grupa 5-8 este perfecta: cei mici merita motivati prin punctaje mai mari si probleme mai abordabile.

Inca sunt relativ multi utilizatori care au punctaje nule (~28%). Pe acestia ii sfatuiesc sa persevereze si sa incerce sa impuste punctele ce pot fi obtinute cu solutii brute force. Tehnica e simpla:

if (N <= BRUTE_FORCE_LIMIT) {
    do_brute_force();
} else {
    do_something_else();
}

Tragand linia, organizarea a fost buna. Comisia stiintifica a facut o treaba temeinica, ca de obicei, singurele aspecte care trebuie reglate in viitor fiind dificultatea problemelor si combaterea punctajelor nule. In aceasta runda, comisia ne-a surprins in mod placut cu publicarea solutiilor mult mai prompt fata de runda trecuta.

Inainte de runda 3, as vrea sa va aduc aminte ca aceasta este ultima sansa sa va calificati in finala. Cand va fi anuntata data desfasurarii, marcati-o in calendar si pregatiti-va sa dati tot ce aveti mai bun pentru a prinde un loc de finalist. Daca ne uitam la clasamentele generale sunt foarte multi concurenti care au sanse sa se califice. Spre exemplu, in grupa 5-8 diferenta dintre locul 7 si locul 60 este de numai 100 de puncte, foarte usor recupelabila in urma unei performante bune in runda 3. O situatie similara avem si in grupa 9-10. Cum punctajele primilor 10 concurenti sunt la mai toate grupele sub 300, si un concurent cu 0 puncte dupa primele 2 runde are sanse de calificare la finala.

In vederea selectarii finalistilor dupa runda 3, va recomandam sa va completati/updatati profilul cu date despre clasa/anul in care sunteti precum si informatii despre institutia de invatamant. De fapt, am fi bucurosi daca toti utilizatorii si-ar completa profilul, aceasta fiind una din modalitatile prin care putem sa ne cunoastem intre noi. Exemple de profile completate puteti gasi la mai toti membrii echipei infoarena.

Inchei prin a va ura putini gandaci si multa inspiratie in runda 3! Fie ca cei mai buni sa castige!

Categorii: algoritmiada
remote content