Algoritmiada 2010: Analiza rundei 4

judy_k
Cristina Petrovici
27 martie 2010

Algoritmiada se îndreaptă cu paşi repezi spre runda finală. Ne-am distrat, dar n-am încetat să facem şi treabă serioasă, v-am pregătit probleme frumoase şi v-am pus serios la încercare în repetate rânduri. Între timp, ca bonus pentru interesul vostru, am "redesenat" pe ici, pe colo monitorul de evaluare. Şi i-am mai pus nişte combustibil, acum se mişcă mai repede şi mai bine. :)
Ce a ieşit aţi văzut şi voi. De plăcut, credem că v-a plăcut, deoarece aţi revenit la fiecare rundă.

 
Iar ca să nu dezminţim ceea ce a devenit deja tradiţie, să tragem puţin cu ochiul la rezultatele din weekendul acesta, când s-a jucat ultima carte pentru calificare:

În rândul celor mici, la gimnaziu, punctajele au fost din păcate mai timide. La nivel de dificultate, problema uşoară a fost Binar, cea medie Copii, iar cea grea Cuburi5. În mod surprinzător, problema Binar nu a fost rezolvată decât de un singur concurent; majoritatea a ales să implementeze QuickSort, nereuşind să observe soluţia O(N * M). Cu toate acestea, în rândul primilor 3 concurenţi s-au înregistrat şi punctaje maxime pe problemă. Îi felicităm astfel pe liana tucar şi pe Taloi Bogdan Cristian, ocupanţii locurilor 2, respectiv 3, pentru scor maxim la problema Copii, şi mai ales pe Eugenie Daniel Posdarascu, singurul care a găsit soluţiile optime pentru Binar şi Cuburi5!

La clasele 9-10 problemele s-au împărţit după cum urmează: cea uşoară a fost Copii, cea medie Reţea, iar cea grea Matrice3. Felicitări lui Andrei Purice pentru că a obţinut cel mai mare punctaj, şi laude speciale lui Serban Andrei Stan, singurul care a rezolvat problema grea şi care, de altfel, a fost la un pas de punctajul maxim. Îl tragem virtual şi părinteşte de urechi pentru că a greşit tocmai la problema uşoară, dar sperăm să ia aminte la runda finală :). Nu îl uităm nici pe Voroneanu Radu Stefan şi îl felicităm pentru a treia poziţie în clasament!

Clasele 11-12 au avut un set greu de probleme, probabil mai dificil ca în celelalte runde. La această grupă savoarea a fost dată de lupta strânsă pentru ultimele locuri de calificare, care a făcut aşteptarea mai interesantă. Ca grad de dificultate, Reţea a fost problema mai uşoară, Piraţi cea medie şi Compact problema grea. Cu toate că notăm câteva punctaje maxime în rândul celei din urmă, se pare însă că nimeni nu a ieşit victorios în lupta cu Piraţii. Podiumul a fost ocupat, în ordine, de Andrei-Bogdan Antonescu, Andrei Poenaru, Cazacu Alexandru şi Andrei Parvu, ultimii doi aflându-se la egalitate. Felicitări!

Nu în cele din urmă, punem sub lupă şi studenţii, care au avut un set de probleme mai uşor ca altădată (Cuburi5 uşoară, Tree medie şi Compact grea). Îi spunem bravo din nou veteranului nostru, Mugurel-Ionut Andreica, singurul concurent care a obţinut punctaj maxim! El se situează (iar) pe primul loc, atât runda aceasta cât şi în clasamentul final, unde a obţinut un remarcabil scor de peste 1000 de puncte. Felicitările noastre merg şi către al doilea clasat, dragus marius, dar şi către ocupanţii locului 3, unde avem iar egalitate: Tudose Vlad şi Vlad Saveluc.

În ceea ce priveşte comisia ştiinţifică, aceasta şi-a făcut bine treaba, cu aceeaşi rigurozitate cu care v-a obişnuit. O mică scăpare a avut loc la problema Piraţi, unde enunţul nu a fost suficient de clar asupra modului în care trebuie afişată soluţia. Mulţumim concurenţilor pentru că au sesizat cu promptitudine situaţia, pe care am remediat-o imediat pentru a ne asigura că nu defavorizăm pe nimeni. De asemenea, trebuie menţionat faptul că nu s-au putut diferenţia in mod corespunzător soluţiile O(N) şi O(NlogN) la problema Compact şi comisia a preferat să lase limita de timp mai largă pentru a-i păstra calitatea (diferenţa între concurenţi să nu se facă la nivel de implementare sau în funcţie de diverse trucuri de optimizare). Din păcate, acest lucru a permis ca unii concurenţi să obţină punctajul maxim şi fără să rezolve problema optim.

 
Ca să nu vă trădăm aşteptările, iată şi statisticile, după cum v-am obişnuit la fiecare rundă:

 Runda 1Runda 2Runda 3Runda 4Total
Câţi concurenţi au trimis soluţii181135136119283
Câţi concurenţi s-au înscris308174196167499
Surse trimise7656275524922436
Surse cu punctaj pozitiv3453122632471167
Concurenţi cu punctaj pozitiv12210710486199
Punctaj mediu al concurenţilor care au trimis soluţii58.0776.2661.1764.12129.95
Punctaj mediu al concurenţilor cu punctaj strict mai mare ca 086.1596.878088.72188.05

 
Vă aşteptăm şi la Finală: cu mic cu mare, în dulce târgul Ieşilor (da, aţi văzut bine, bătălia cea mare se dă la Iaşi). Şi pentru cei care nu veţi veni, vă aşteptăm, ca de obicei, la competiţia online, cu aceeaşi (inter)faţă prietenoasă, cu un set de probleme cât se poate de interesante şi cu la fel de multă dedicare: nu fiţi dezamăgiţi de rezultate, ultima şi cea mai importantă rundă vă oferă ocazia să arătaţi că locul vostru este undeva mai sus!

Până atunci, vă rugăm nu uitaţi să vă completaţi paginile de profil: vrem să vă cunoaştem, atât noi cât şi tot restul lumii, că doar ne mândrim cu voi. :)

 
Aşteptăm impresiile voastre de până acum, dar şi gândurile cu care întâmpinaţi Finala. În plus, să ştiţi că n-am uitat cât v-a plăcut fotbalul la Braşov. O să revenim cu surprize!

Categorii: algoritmiada
remote content