Algoritmiada 2009 la final

Iată ca Algoritmiada 2009 a ajuns la final: runda finală a avut loc şi o parte din voi a petrecut câteva zile într-un oraş frumos al ţării alături de echipa infoarena.

La final, aş vrea să ne uităm peste statisticile pentru fiecare rundă. Pe baza lor putem să apreciem dacă Algoritmiada va deveni un concurs mai popular de la an la an.

 Runda 1Runda 2Runda 3FinalaTotal
Câţi concurenţi au trimis soluţii22315712697313
Câţi concurenţi s-au inscris356232151103508
Surse trimise12458949957583892
Surse cu punctaj pozitiv6854085615372191
Concurenţi cu punctaj pozitiv16211311292242
Punctaj mediu al concurenţilor care au trimis soluţii75.0943.85105.43118.09154.53
Punctaj mediu al concurenţilor cu punctaj > 0103.3660.93118.61124.51199.87

Putem observa că numărul celor care au trimis soluţii a scăzut de la rundă la rundă. Mă întreb care sunt motivele pentru care concurenţii renunţă progresiv. Primul care îmi vine în minte ar fi că pe măsură ce îţi dai seama că nu mai ai sanse de calificare renunţi. Personal dezaprob o astfel de atitudine: participi la fiecare concurs ca să înveţi -- faptul că ajungi la finală e un bonus, nu scopul în sine! Pe studenţi îi iertăm pentru că au mai puţin timp să se distreze cu probleme de algoritmică. Nota bene pentru cei mici: trageţi tare acum că mai târziu se mai schimbă priorităţile.

Câteva cuvinte despre organizarea finalei. Îmi pare rău ca n-am ajuns la finală să joc fotbal. Aş fi vrut să-l văd şi eu evoluând pe atât de lăudatul fotbalist din echipa infoarena. Da Airinei Adrian, despre tine e vorba.

În altă ordine de idei, aceasta este prima finală organizată de infoarena în care membrii mai vechi s-au implicat mai puţin spre deloc. Am dorit să-i lăsam pe cei mai tineri să ia microfonul în mână şi să iasă în faţă. V-aţi descurcat foarte bine! Aţi adus un suflu nou şi lucruri inovatoare. Mersi pentru vâsle!

Din feedback-ul trimis de voi pe forum reiese că organizarea a fost bună. Câteva din problemele menţionate pe care vom încerca să le eliminăm pe viitor: evaluarea live nu a meritat aşteptarea de o zi şi putea fi mai spectaculoasă; au fost câteva teste buşite (de obicei nu ni se întamplă, o punem pe seama aglomerării organizatorice).

Aş vrea să remarc performanţa deosebită a lui Gavrila Vlad care a obţinut punctajul maxim în toate probele Algoritmiadei la grupa Gimnaziu. Felicitări Vlad!

Şi acum publicitate ... :)

Lăsând gluma la o parte, anul acesta infoarena a făcut eforturi financiare şi organizatorice mari pentru a organiza finala în afara Bucureştiului. Am ales Braşov şi am ales bine pentru că acolo ne-am bucurat de sprijinul deosebit generos al liceului Colegiul National de Informatica "Grigore Moisil". Doamna directoare Mariana Bulbuc ne-a ajutat şi ne-a susţinut punând suflet în organizarea finalei cot la cot cu noi. Ne-am bucurat si de sprijinul doamnei profesoare Manuela Şerban iar domnul Teodor Schiller a fost de un real ajutor în rezolvarea problemelor de natură tehnică. Pe lângă domniile lor, am mai fost ajutaţi de o armată de elevi ai liceului. Le mulţumim tuturor acestor oameni deosebiţi şi sperăm să reedităm colaborarea în anii următori!

Mulţumim şi sponsorului Algoritmiadei, Adobe România. Este al doilea an consecutiv când Adobe susţine activităţile noastre şi asta ne bucură foarte mult. Adobe a înţeles că ce facem este important pentru viitorul IT-ului din România şi că voi meritaţi să fiţi răsplătiţi şi încurajaţi. Chiar şi pe timp de criză.

În final vă spun unde găsiţi pozele de la finală şi vă urez o vacanţă frumoasă! Să vă odihniţi şi să vă distraţi din plin iar când vă plictisiţi de atâta distracţie, mai lucraţi la informatică. Pe infoarena, bineînţeles! :)

Categorii: algoritmiada
remote content