La inceputul sezonului competitional

greco
Tiberiu-Lucian Florea
21 februarie 2008

Dupa cum ne anuntase Cosmin, sezonul olimpiadelor scolare a inceput si elevii talentati din toata tara se pregatesc de fazele din ce in ce mai avansate ale concursului national de informatica. Locala s-a terminat deja, si fiecare noua proba creste nu doar nivelul problemelor propuse spre rezolvare, ci si intensitatea emotiilor participantilor. Desi unii elevi buni au trait o mica tragedie nereusind sa se califice pe judet (daca va incalzeste cu ceva, am trecut si eu prin asta si am considerat-o pana la urma ca pe o experienta pozitiva - desi de-abia dupa cativa ani am ajuns la aceasta concluzie), majoritatea celor care s-au pregatit serios pe parcursul anului se gandesc acum la etapa judeteana, poate cea mai stresanta dintre toate.

Oricat de neimportant vi se pare acest sfat in comparatie cu modalitatile de asimilare a algoritmilor avansati, nu stiu cum sa va fac sa-l intelegeti cat mai bine: Abordati olimpiada cu o atitudine pozitiva. Nu va ganditi la lucrurile pe care le-ati putea pierde, ci la cele pe care le aveti de castigat.

Nu trebuie neaparat s-o recunoasteti fata de altii, dar noi, fostii "olimpici", o stim prea bine: de multe ori va ganditi mult mai mult la ce s-ar intampla in cazul unui esec decat la urmarile pe care le-ar avea un eventual succes. Priviti atat OJI cat si ONI ca pe acele momente ale anului in care sunt sanse sa-i dezamagiti pe cei din jurul vostru (parinti, profesori, colegi), si sa simtiti ca tot efortul investit s-a dus pe apa sambetei. Si asta va face sa va consumati inutil cu sentimente negative (nu esti afectat doar atunci cand te vezi "sub linie", ci mai ales in orele / zilele / saptamanile in care te intrebi cum ar fi ca dupa atata munca o greseala stupida sau lipsa de inspiratie pe moment sa produca o astfel de nenorocire). O afirm cu maxima convingere, avand in vedere ca eu insumi am trecut prin asta, si nu o data. Ii aud, de asemenea, pe elevii de azi spunand lucruri ca: "am facut prost, dar macar nici X de la mine din liceu nu s-a calificat". Unde credeti ca poate duce acest stil de "competitie"?

Fiti un pic sinceri cu voi insiva: in ce context va ganditi la iminenta judetenei? Daca o puneti alaturi de excursia pe care o veti face la munte cu clasa, sau cu jocul super-tare care se va lansa luna viitoare, e bine. Perspectiva olimpiadei va bucura, deoarece e o activitate pe care o faceti in primul rand din placere, asa cum si trebuie. Dar nu cumva intrati intr-o stare de frenezie, incercand sa invatati un milion de noi metode de rezolvare a problemelor (care nu va vor intra in cap peste noapte, din moment ce ingrasarea porcului in ajun chiar NU functioneaza), facand calcule si pronosticuri despre sansele concurentei si gandindu-va la toate lucrurile care ar putea merge prost? Bineinteles, nu va recomand sa va relaxati total cu convingerea ca nu mai puteti schimba nimic, dar opriti-va un moment pentru a va gandi la ceea ce faceti si la ce impact are starea asta de neliniste sufleteasca asupra voastra.

In urma fazei judetene a olimpiadei, nu puteti pierde nimic. Daca credeti ca puteti pierde participarea la olimpiada nationala, asta arata ca ati comis o greseala provenita din infumurare: cum ati putea pierde un lucru pe care acum nu-l aveti? Va considerati deja calificati? Foarte rau. "Olimpiada" inseamna ca fiecare are sansa lui, si ca nu exista castigatori sau pierzatori stabiliti anterior concursului.

Poate ca observatiile de aici nu sunt pe placul tuturor, dar ele nu au aparut, cu siguranta, din senin. Nu esti un om rau, slab sau prost daca te concentrezi mai mult pe evitarea esecului decat pe obtinerea reusitei. Participantii la concursurile de informatica au foarte multe calitati pe care altii si le-ar dori, dar de multe ori lucrurile pe care ei le realizeaza sunt sub adevaratul lor potential. Lasati altora fatalitatea, superstitiile si gandul rau pus caprei vecinului si priviti cu incredere la oportunitatile pe care fazele superioare ale olimpiadei vi le ofera.

Spor la treaba!

Categorii: concursuri
remote content