Afişează mesaje
Pagini: [1] 2 3 ... 17
1  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Monopol : Septembrie 15, 2011, 01:06:50
Cosmin, imi place ca ai ridicat problema. Totusi cred ca "unghiul" din care privim problem e un pic gresit. As prefera sa dezbatem, intr-un context mai larg: de ce sunt din ce in ce mai putin copii interesati de informatica? Care sunt problemele "macro" ale ecosistemului informatic romanesc? De ce lotul Romaniei performeaza mai slab sau comparabil cu cel Croatilor, Slovacilor? De ce polonezii sunt intotdeuna mai buni? Ce au facut americanii de s-au ridicat atat de tare?

Ar trebui sa ne uitam la ce fac bine tarile astea si sa incercam sa replicam parte din masurile luate de ei sau sa gasim alternative. Cred ca infoarena este in pozitia in care poate ajuta cu o parte din ele:
* am putea incerca replicarea modelul USACO
* am putea incerca organizarea unor concursuri comune cu tarile bune (Croatia, Bulgaria, de ce nu Polonia si Rusia)
* am putea imbogati materialele (sa facem cat mai multi cate un video in care explicam un subiect)

Cred ca nu vom ajunge la nicio solutie buna daca plecam de la premiza ca ICHB este cauza tutoror problemelor pe care le are Romania la informatica: lotul IOI slab, rezultate proaste la ACM, oamenii care vin la ICHB isi pierd abilititatea de a se descurca singuri si altele mentionate in blog post si comentarii. Sigur, ICHB poate fi unul din factori care influenteaza intr-o masura. Dar nu am vazut destule argumente solide cum ca ar fi cauza principala. Mi se pare nociv sa indentificam potentiala "oaie neagra" si sa dam vina pe ea pentru tot ce e rau.

Cat despre solutia pe care o propui (limitarea la k elevi per liceu la ONI): care sunt problemele pe care le rezolva:
* Faptul ca ICHB si alte cateva licee nu vor mai detine oligopolul? Faptul ca profesorii isi vor pastra elevii? Asta poate avea un efect de bumerang: ICHB-ul va recruta elevi numai in clasele terminale, cand e sigur ca au sanse mari la IOI. Frustrarea poate deveni si mai mare in randul profesorilor: iti pleaca elevii fix cand ar fi putut merge la IOI.
* Faptul ca elevii la ICHB isi pierd motivatia intrinseca? Pe ce te bazezi, ai facut un studiu pe elevii care au fost acolo? Contra-exemple sunt multe.

Hai sa indentificam problemele pe care vrem sa le rezolvam, dupa o analiza ceva mai profunda si apoi sa vedem cu ce solutii putem veni. Ca start, am sa incerc eu sa identific cateva:
1. ICHB detine, in mare parte, monopulul pentru modelul "fostii medalisti antreneaza viitorii medalisti".
Solutie alternativa 1: putem veni cu o initiativa independenta, din directia infoarena -- un club de performanta, la care sa aiba access si elevi de la Vianu, Ploiesti si din orasele din jurul Bucurestiului; pregatirea se poate face in schimbul unor cotizatii in contul Infoarena care sunt folosite pentru cheltuielile cu cursurile, cu "antrenorii" (*). Putem face ceva similar si in Cluj, Iasi si alte orase unde sunt profesori si studenti de calitate. Una din motivatiile "antrenorilor" ICHB e si premiul in bani dat pentru medalii. Trebuie luata si asta in calcul pentru a putea face "antrenorilor" o oferta competitiva cu cea ICHB.
Solutie alternativa 2: ceva in genul ce a propus Mircea. Toti studentii care predau sa puna cursuri/video-uri pe infoarena cu ce predau. Mi se pare mai putin sustenabila, pentru ca implica timp nerasplatit. In plus plecam de la premiza ca vor fi destui elevi interesati sa vizioneze cursurile.
Solutie alternativa 3: limitarea numarului de elevi trimisi de un liceu la fiecare competitie internationala la 1. As adauga exceptia: daca 2 sau mai multi elevi de la acelasi liceu au in fata celorlalti > 200 de puncte sau o alta valoarea prestabilita atunci e clar ca e in beneficiul Romaniei sa mearga amandoi; altfel toata lumea e cam in aceeasi oala: ce spune faptul ca ai 50 de puncte in plus fata de urmatorul loc dupa 6 baraje? Avantajul solutiei este ca e simpla si pragul pentru exceptie poate fi "reglat" pe rezultatele din anii trecuti.

(*) ma feresc sa folosesc termenul de profesor intentionat -- consider ca are o incarcatura si o implicare mai mare decat ce am facut eu spre exemplu. Totusi "antrenor" poate suna peiorativ dar ce vreau sa exprim e ceva in ideea "Usaco coach".

2. Profesorii sunt frustrati si isi pierd motivarea pentru ca elevii se transfera cu 1-2 ani inainte de merge la competitii internationale.
Inteleg frustrarea, din pacate nu am nicio solutie concreta in minte. As putea sugera parteneriate si colaborari mai stranse intre studentii din centrele universitare mari si profesorii care produc elevi de performanta. Am aici in minte modelul doamnei Dana Lica care il invita pe Mircea in Ploiesti pentru lectii cu copii de acolo. Asta ar mai reduce din tentatia de a merge la ICHB.
Daca tot am ajuns aici, cred ca exista o anumita distanta intre profesori si studenti medaliati din punctul asta de vedere si nu cred ca e benefica.

3. Scaderea interesului la clasele mici (personal fac o presupunere aici: nu stiu exact daca generatiile mai noi sunt mai putin interesate de informatica, dar din ce am auzit in targ cam asa e).
Aici profesorii se pricep de minune sa creasca si sa trezeasca interesul copiilor din gimnaziu. Ar putea fi incurajata performanta prin premii mai mari la ONI Gimnaziu (si pentru profesori!). Ganding foarte departe: organizarea unui IOI gimnaziu (poate chiar paralelel cu IOI) care in timp sa aiba un prestigiu comparabil cu IOI.
Imi cer scuze pentru viziunea meschina apropo de premii la ONI. Realitatea este ca profesorii nu sunt platiti pe masura performantei si eforturilor lor. Ma gandesc ca premii in bani pentru cei care fac performanta ar mai repara din acest lucru. Problema e ca banii trebuie sa vina fie de la Minister fie de la sponsori (pe care nu te poti baza in fiecare an).

Cam atat din partea mea. Astept cu interes alte probleme si eventual solutii concrete, in orizontol posibilitatilor noastre.
2  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Schimbari infoarena : Martie 27, 2010, 21:41:24
Great job, guys! Keep it up!
3  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / IAP (Infoarena Proposal) / Răspuns: IAP #15: Task tagging : Noiembrie 26, 2009, 13:50:42
Citat
Datorita separarii intre taguri de "concurs", de "runda" si de "grupa de varsta", odata ce utilizatorul a selectat un concurs dupa care vrea sa filtreze i se da optiunea de a filtra si dupa o runda a acelui concurs (daca acesta doreste), si dupa aceea i se da optiunea de a selecta si o anumita grupa de varsta.

Eu nu as lega tagul de "grupa de varsta" de "concurs" + "runda". Sa zicem ca vreu sa vad toate problemele date la Algoritmiada pentru grupa 9-10, indiferent de an. Cum fac?

E OK impartirea tag-urilor de cunostinte in doua.
4  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Conducere nouă pentru infoarena! : Octombrie 26, 2009, 23:40:13
Aici puteţi comenta pe marginea postului Conducere nouă pentru infoarena!
5  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / IAP (Infoarena Proposal) / Răspuns: IAP #13: Alegerea Președintelui infoarena : August 03, 2009, 09:13:56
Si eu sunt de acord cu mandat de 1 an de zile. Sa nu uitam ca Presedintele in functie poate candida din nou. Argumentul cum ca e prea mare overhead-ul nu cred ca e prea puternic. E bun sa se evalueze ce a facut un presedinte dupa un an si sa vedem daca il alegem din nou.
6  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Echipa infoarena s-a îmbogăţit, din nou :) : Iunie 28, 2009, 22:46:25
Aici puteţi comenta pe marginea postului Echipa infoarena s-a îmbogăţit, din nou Smile
7  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Concursuri virtuale / Răspuns: Lista lui wefgef : Iunie 12, 2009, 19:59:53
Smecher Stelele 2005 Smile Mi-aduc aminte ca ne-am chinuit un pic sa scoatem probleme cool.
8  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Arhiva de probleme / 910 Ajutor : Iunie 11, 2009, 12:04:45
Aici puteti discuta despre problema Ajutor.
9  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Cateva recomandări pentru vacanţă : Iunie 10, 2009, 23:03:36
Mulţumesc pentru link-uri! Sunt cool Wink
10  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Arhiva de probleme / 911 Ghizi : Iunie 10, 2009, 14:36:48
Aici puteti discuta despre problema Ghizi.
11  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Cateva recomandări pentru vacanţă : Iunie 09, 2009, 22:14:54
Aici puteţi comenta pe marginea postului Cateva recomandări pentru vacanţă
12  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Algoritmiada 2009 la final : Iunie 07, 2009, 11:09:17
Ca sa avem premii si la rundele online trebuie sa strangem mai multi bani Smile

@miculprogramator: te asteptam la algoritmiada 2010; pana atunci nu uita sa participi in celalte concursuri online organizate de noi.

Silviu
13  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Algoritmiada 2009 la final : Iunie 06, 2009, 16:09:17
Aici puteţi comenta pe marginea postului Algoritmiada 2009 la final
14  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Loturi online : Mai 07, 2009, 14:54:09
Ce mai mare parte din merit o au/o vor avea domnul profesor Tucu Galatan si echipa de la eval.hangman.ro. Dumnealor vor avea grija de buna desfasurare a concursurilor.

Eu am simplul merit de a-l fi intrebat pe domnul profesor daca asa ceva ar fi posibil.

Silviu
15  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Loturi online : Mai 07, 2009, 11:56:08
Aici puteţi comenta pe marginea postului Loturi online
16  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Infoarena în 2008: Membri noi, partea 2 : Martie 03, 2009, 01:24:03
Comentarii la postul Infoarena în 2008: Membri noi, partea 2
17  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Infoarena în 2008: Membri noi, partea 1 : Februarie 27, 2009, 10:48:42
Comentarii la postul Infoarena în 2008: Membri noi, partea 1
18  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Obiective infoarena : Februarie 27, 2009, 10:46:23
@Mishu91: care ar fi modalitatile concrete prin care ai stimula tu comunitatea sa se implice?

@yane2806: si mie mi s-a parut ciudat sa fie indexat profilul pe google; dupa o discutie "scurta" in echipa infoarena a reiesit ca n-ar fi probleme ca-i profilu public atata timp cat lumea e constienta de asta; totusi, cred ca ar trebui sa ne aplecam mai atent asupra problemei.

Silviu
19  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / IAP (Infoarena Proposal) / Răspuns: IAP #9: OKR : Februarie 26, 2009, 02:11:22
Puteti vedea okr-urile curente ale echipei infoarena la adresa: http://infoarena.ro/okr
20  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / IAP (Infoarena Proposal) / Răspuns: IAP #10: Virtual Contest : Februarie 26, 2009, 02:06:04
Iar ce zice Silviu Ganceanu mai sus despre “grupurile de studiu” mi se pare si mai tare. [...] sa redactati IAP-ul asta am si eu cateva idei pe care vreau sa le pun la share.

Ma bucur ca iti place ideea cu "grupurile de studiu". Voi scrie o propunere cat pot de repede (dar probabil nu in urmatoarele 2-4 saptamani). Pana atunci poti sa-mi trimiti un mesaj privat cu ideile tale (ca sa nu le pierzi  wink).
21  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Obiective infoarena : Februarie 26, 2009, 01:58:32
Multumim pentru incurajari! Tineti-ne pumnii pentru coding campul din week-end-ul asta si nu uitati ca puteti veni si voi!

Inca nu vedem idei in comentariile voastre. Ce se intampla? Nu vrea nimeni un tricou infoarena? Nu are nimeni idei?

Silviu
22  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Stelele Informaticii 2009 / Răspuns: Stelele Informaticii 2009, clasele 9-10 : Februarie 08, 2009, 00:12:05
Nici nu o sa scriem un articol cu solutii. Asa cum spune Bogdan, solutiile se prezinta "live" dupa concurs pentru cei care participa la ICHB. Asta e inca un motiv sa vii la concurs, sa stai si dupa proba, etc. Poate pe viitor facem "live cast"-uri cu cei din comisie explicand solutiile :p

Daca exista initiativa intre utilizatorii care stiu cum se rezolva problemele, n-o sa ne opunem -- ba chiar ne vom bucura Smile Putem oferi si (mini-)asistenta (in limita timpului dintre examene)...

Silviu
23  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Stelele Informaticii 2009 / Răspuns: caramizi : Februarie 06, 2009, 11:14:43
S-a marit limita de memorie pentru problema caramizi la 32 de mega.

Silviu
24  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Stelele Informaticii 2009 / Răspuns: grendizer : Februarie 06, 2009, 11:13:32
No comment! (reciteste enuntul)
25  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Stelele Informaticii 2009 / Răspuns: episoade : Februarie 06, 2009, 11:13:01
Am updatat enuntul pentru problema episoade:

* am adaugat un nou exemplu
* am clarificat definitia episoadelor paralele

Silviu
Pagini: [1] 2 3 ... 17
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines