Afişează mesaje
Pagini: [1] 2 3 ... 15
1  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Ratinguri : Octombrie 29, 2008, 14:49:52
Cum nu sunt ratinguri în Economie? Poate nu le dă nimeni culori ca pe TopCoder culori economiştilor, dar e clar că una e să-l asculţi pe Jeffrey Sachs şi alta e să-l asculţi pe Nea Paulică de nu ştiu unde când îşi dă cu părerea. N-are nimeni cum să facă un clasament generalizat al economiştilor (e "dismal science", nu?) dar ar fi destul de stupid să se întâmple aşa ceva oricum...

Sunt ratinguri peste tot, numai să ştim să le citim. Smile
2  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Probleme de formula : Aprilie 28, 2008, 17:01:34
Apropo de PS-ul tău, Cotizo, există destule probleme care nu se rezolvă numai prin folosirea unor algoritmi şi a unor structuri de date tradiţionale. Un exemplu elocvent e problema "becuri" a lui Cosmin de la lotul din 2006, să zicem. Şi multe altele intermediare, la care ai nevoie de o idee deosebită şi după ce o găseşti poţi merge pe drumuri mai bătătorite până la cele 100 de puncte.

Numai că problemele astea se găsesc (compun) greu, şi autorii lor din alte ţări sunt mai bine motivaţi decât românii. Nu vreau să dau jos de pe un piedestal o activitate până la urmă frumoasă (munca profesorilor, elevilor şi studenţilor pentru o olimpiadă interesantă şi rezultate internaţionale bune), dar nici să nu ne ascundem după deget dacă vrem o estimare sinceră a situaţiei curente.

Problemele de formulă sunt un defect între multe altele al concursurilor de informatică, însă aceste defecte nu se pot rezolva peste noapte. E ca atunci când ne plângem de străzile pline de gropi... cât timp nu ne dezvoltăm în mod real şi organic, străzile "bombardate" şi problemele de formulă sunt doar metastaze ale unor boli mai profunde.
3  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Probleme de formula : Aprilie 28, 2008, 15:06:21
Pe lângă faptul că am menţionat în lista aia "interes pentru buna desfăşurare a concursului" (care tocmai de aici vine, din respectul pentru munca depusă de elevi), nu cred că abordarea ta e una prea productivă. Comisiile olimpiadelor sunt formate, în general, pe bază de voluntariat, iar responsabilitatea propunătorilor e cea pe care şi-o asumă ei, nu cea pe care vrei să le-o impui tu.

La fel de bine, eu aş putea să spun că e responsabilitatea elevilor să se pregătească minim 10 ore pe zi şi să ia numai medalii de aur la competiţiile internaţionale, şi că mai puţin de atât ar fi o lipsă de respect faţă de efortul depus de comisii.

Să revenim puţin cu picioarele pe pământ...
4  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Probleme de formula : Aprilie 28, 2008, 13:51:45
Eu cred ca ne-am raportat destul (prea mult?) la olimpiadele scolare. infoarena te ajuta sa inveti informatica si programare. Invatatul e un lucru fundamental, olimpiadele sunt doar catalizatori.

Nu ştiu... prima pagină infoarena are în titlu motto-ul "te ajutăm să devii olimpic"... Dacă e cum zici tu, poate ar trebui schimbat! Pe lângă ce-şi doreşte echipa infoarena să realizeze, trebuie să luăm în calcul şi ce-şi doresc membrii comunităţii. În cazul meu, a fost în primul rând să mă descurc mai bine la olimpiade, cu ajutorul IA. Crezi, sincer, că s-a schimbat atât de mult lucrul ăsta?

Poate ar merita făcut un sondaj, deşi nu ştiu cât de sincere ar fi răspunsurile (e mai frumos să zici că "vreau doar să învăţ" decât să recunoşti că tot ce vrei e un premiu la olimpiadă).
5  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Probleme de formula : Aprilie 27, 2008, 22:17:43
Da, ai înţeles perfect (dacă punem completarea lui Wefgef). Capacitatea "profesională" restului comisiei plus motivaţia existentă (bani, faimă, interes pentru buna desfăşurare a concursului, etc.) egal mai puţin decât probleme mai bune decât cele de formulă.
6  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Probleme de formula : Aprilie 27, 2008, 19:22:08
Subscriu la ideea lui Cosmin, pe care am sustinut-o in repetate randuri.

Wefgef are dreptate: de multe ori se ascund in spatele lor idei frumoase, dar exact asa cum spune si Mircea ele ar trebui sa fie folosite la concursurile de matematica sau rezolvate pe cont propriu de catre elevii cu astfel de pasiuni. Din moment ce componenta informatica e foarte mica, ce sa caute la ONI, baraj sau lot?

Pai... trebuie sa fim sinceri: de multe ori cineva vine cu o astfel de problema iar restul comisiei nu are alternative mai bune. Si-a dat seama cam toata lumea ca nu sunt bune, dar atata timp cat nu se pot inlocui cu altceva, care sa fie solutia? Concursuri cu mai putine probleme? Ma rog, in timp ce scriam asta mi-am dat seama si ce o sa raspundeti: da, concursuri cu mai putine probleme, cu un numar variabil si anuntat la inceputul probei, mai exact. Daca membrii comisiei nu reusesc sa gaseasca 3 probleme "adevarate" s-ar putea da numai 2, si ar fi mai bine decat 2 + una de formula...

In orice caz, sa nu uitam ca infoarena are ca scop pregatirea elevilor pentru olimpiade, deci atata timp cat la olimpiade se dau probleme de formula ele isi au locul si aici. Desi ar fi interesant sa se intample asta, infoarena n-a devenit inca un scop in sine ci ramane un mijloc online de a obtine rezultate offline.
7  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Ce am invatat din 3 ONI-uri : Aprilie 24, 2008, 21:33:20
In fiecare an priveam spre primele 3 locuri, si de fiecare data eram aproape...Ma ambitionam si ziceam ca la anul reusesc, dar anul trecut s-a dus ultima sansa si o perioada m-am considerat un invins. De fapt experienta traita in 3 ONI-uri, oamenii de calitate pe care i-am cunoscut, respectul oferit si primit, cunstintele dobandite arata ca am castigat. Parerea mea este ca o simpla participare la ONI este o sansa importanta ce ti se ofera din care vei invata si cunoaste lucruri extraordinare. peacefingers Succes !

Foarte tare! Asa si trebuie privite lucrurile. Evident ca nu trebuie sa fii mai putin competitiv, dar e cazul sa integrezi olimpiadele intr-un mod armonios cu restul chestiilor pe care le faci in locul abordarii tipic romanesti de "totul sau nimic".
8  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Ce am invatat din 3 ONI-uri : Aprilie 24, 2008, 09:54:03
in 2006 oni-ul a fost la targoviste. In rest e marfa articolul.

Merci de observatie... le mai incurci cand sunt atatea orase (cu tot cu loturi, campion si ce-a mai fost). Cool

Wefgef... greu de acceptat, dar adevarat, pana la urma. Mi se pare bine sa fii un om care mai merge si la olimpiade, nu un olimpic care e, intamplator, si om. Banana
9  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Ce am invatat din 3 ONI-uri : Aprilie 23, 2008, 23:13:10
Comentarii la postul http://infoarena.ro/blog/ce-am-invatat-din-3-oni-uri
10  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Trondheim - sau de ce sa investesti in educatie : Aprilie 23, 2008, 16:36:02
Ai punctat-o Applause Mi se pare asa romanesc sa spunem ca trebuie schimbata mentalitatea. Nu stiu daca mentalitatea e problema aici, investiile nu cred ca sunt facute de ajuns, iar cand sunt facute nu sunt facute cu cap.

Păi bun, şi cine ar trebui să facă acele investiţii?

Yuri: crede-mă că ştiu exemple din fotbal. Smile Şi totuşi, după cum zice şi Daniel, ne plângem degeaba că "mentalităţile" sunt problema, pentru că toată lumea repetă asta de ani de zile fără vreun efect. E pur şi simplu o replică ce s-a banalizat de tot. Peste tot în lume "mentalităţile" par să fie problema, şi totuşi nimeni nu face nimic niciodată în privinţa lor.

Odată ce evoluăm pe alte planuri, se va schimba şi mentalitatea oamenilor. E mai important să vedem care sunt acele "alte" planuri.
11  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Arhiva de probleme / Răspuns: 405 Secv7 : Aprilie 14, 2008, 14:46:51
Cred ca daca bagati testul

1 5 5 5 5 5 5 1

o sa busiti niste surse. Smile
12  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Trondheim - sau de ce sa investesti in educatie : Aprilie 14, 2008, 12:54:26
eu cred ca investitii se fac destule .problema la noi e mentalitatea oamenilor , in romania literalmente sunt prea multi experti in domeniul informaticii ,prea multi olimpici medaliati si prea multe fitze .

Nu că n-ai avea dreptate, dar m-am săturat să aud de la toată lumea din jur că ce trebuie să facem în România este să "schimbăm mentalităţi". În orice domeniu de activitate, asta e singura problemă identificată, se pare... Mentalitatea o schimbi făcând efectiv ceva, nu plângându-te  că nu se schimbă de la sine.

Be the change you want to see in the world.

-- Mahatma Gandhi
13  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Trondheim - sau de ce sa investesti in educatie : Aprilie 12, 2008, 19:52:26
Of, Cosmin, cum le serveşti tu... în condiţiile în care pe infoarena nu se aduce vorba de politică, întrebarea ta e retorică. Smile Sau mă rog, putem da şi nişte răspunsuri super-naive şi fără legătură cu adevăratele răspunsuri.
14  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Off topic / Răspuns: Fotbal : Martie 24, 2008, 13:54:16
Eh... parţial adevărat dar să nu uităm că nivelul campionatului românesc s-a ridicat destul de mult... Unirea Urziceni, Poli Timişoara, Poli Iaşi sau UTA (pt. cine a văzut aseară) se bat acum cu şanse mult mai mari cu granzii... Şi Rapid a pierdut la Buzău, lucrurile aste se întâmplă şi pentru că valorile au început să se apropie în fotbalul nostru, ceea ce mi se pare un lucru îmbucurător!
15  infoarena - concursuri, probleme, evaluator, articole / Concursuri / Răspuns: Topcoder Open 2008 : Martie 24, 2008, 13:44:39
Super tare, bravo Liviu!
16  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Off topic / Răspuns: Fotbal : Martie 24, 2008, 13:19:44
Ce spui tu mi se pare de bun-simţ... adică ai punctul de vedere al unui susţinător moderat, şi e dreptul tău să judeci aşa. Desigur, eu sunt pentru încurajarea unui club indiferent de calitatea fotbalului prestat şi de circul făcut de către conducerea sa deci lucrurile pe care le spui mă deranjează dar nu mă influenţează chiar atât de tare în ce priveşte interesul pe care îl manifest. Smile

Şi... nu ştiu sigur dacă jucau mai bine mai demult... Fotbalul s-a schimbat destul de mult de atunci. Mai frumos sau spectaculos nu înseamnă neapărat mai bine.

PS: mesajul îi era adresat lui stef2n
17  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Off topic / Răspuns: Fotbal : Martie 24, 2008, 12:50:54
Nimic nou aici? Steaua se îndreaptă în forţă spre prima poziţie a clasamentului, în timp ce CFR Cluj nu se regăseşte în retur iar Rapid va pierde cu 0-3 meciul împotriva Stelei şi va fi depunctată cu minim 6 puncte pentru comportamentul huliganic al jucătorilor şi oficialilor (dacă se respectă regulamentele în vigoare)...

Un retur de foc!  Weightlift Whistle
18  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / PreONI 2008: Concursul si Premierea : Martie 23, 2008, 14:32:11
Comentarii la postul http://infoarena.ro/blog/preoni-2008-concursul-si-premierea.
19  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / PreONI 2008: Deschiderea : Martie 22, 2008, 00:33:49
Comentarii la postul http://infoarena.ro/blog/preoni-2008-deschiderea.
20  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Jake Jarvis si aplicatia lui de Facebook : Martie 19, 2008, 18:33:28
Comentarii la postul http://infoarena.ro/blog/jake-jarvis-si-aplicatia-lui-de-facebook.
21  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Epilog (Bogdan Patrut) : Martie 17, 2008, 14:14:48
Ce să ne ascundem după deget... contează incredibil de mult şi cât te duce capul, ăsta e adevărul. O fi durat cât a durat pentru Wozniak, pentru noi cu siguranţă ar fi durat mult mai mult pentru că nu suntem Wozniak.  Smile
22  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Epilog (Bogdan Patrut) : Martie 16, 2008, 12:19:16
OK, am încheiat subiectul... Smile La mine pe blog eşti binevenit ca şi oricine altcineva din comunitatea InfoArena care e interesat şi de discuţii extra-informatice şi un pic mai filozofice.  Ok
23  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Epilog (Bogdan Patrut) : Martie 16, 2008, 11:26:18
@wefgef Nu faceti afirmatii gratuite cu sistemul comunist si alte prostii de astea (mai baga si greco de chinezi si rusi), nu cred ca isi au locul pe blogul infoarena discutii peiorative despre politica sau despre alte tari.

Cosmin, tu vrei un lucru care se poate. Nu ai cum să analizezi situaţia învăţământului românesc fără să te legi de regimul comunist care a căzut acum aproape 20 de ani. Majoritatea profesorilor s-au format în acel sistem, deci nu ştiu cum ai vrea să încercăm să-l ignorăm pur şi simplu.

Am înţeles că nu vrei să se discute despre comunişti aici şi mă supun. Urmarea e că nu putem discuta corect şi complet despre învăţământul românesc. Nu vrei să discutăm despre politica din alte ţări? Perfect, dar acceptă că atunci nu putem face comparaţii relevante ignorând un aspect atât de important pentru viaţa şi studiile populaţiei.

Unora nu le place să vorbească despre bani, şi totuşi dacă vor să mănânce trebuie să o facă...
24  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Epilog (Bogdan Patrut) : Martie 15, 2008, 23:41:46
Şi mie mi-a plăcut acest epilog, dar mi se pare mai degrabă o analiză cu un aer de tristeţe decât un răspuns la întrebarea din început.

Mie mi-e foarte clar cum merg lucrurile... Sora mea e într-o clasă de informatică intensiv (deci mai mult decât profil mate-info) a fostului meu liceu (Colegiul Naţional Sfântul Sava - Bucureşti). După un semestru, majoritatea clasei a cerut să se facă mai puţine ore de informatică, din câte am înţeles. Multă lume intrat în respectiva clasă dintr-un singur motiv: se credea (probabil pe bună dreptate) că e cea mai bună din liceu. Deci... ce să ne mai mire?

În orice caz, e stupid că în liceele bune poţi ori să mergi ca majoritatea la mate-info ori să te duci la filologie sau alte câteva specializări despre care există un curent de opinie că nu sunt bune pentru viitorul tău. Nu ştiu exact care ar fi soluţia, dar nu pare prea bine că lucrurile stau aşa...
25  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Off topic / Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC : Martie 15, 2008, 23:34:45
Un lucru e cert: poţi face treabă în oricare parte. Timpul liber de la UNIBUC poate fi folosit în alte scopuri interesante sau utile. Şi până la urmă ai dreptate, UNIBUC şi UPB nu sunt tocmai în concurenţă directă (decât prin prisma faptului că sunt alegerile tradiţionale pentru participanţii la concursuri de programare). Mai degrabă ar trebui să conteze ce domeniu ţi se potriveşte mai bine.

Sunt sigur că vei face o alegere inspirată!
Pagini: [1] 2 3 ... 15
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines