Plagiat in Romania

flmanea
Florin Manea
11 mai 2012

Ca mai toata lumea, am urmarit in ultima vreme scandalul legat de actualul ministru al Educatiei. Pe scurt, exista o serie de dovezi destul de serioase prin care se arata ca acest domn (Ioan Mang) a plagiat cateva articole stiintifice. Si prin plagiat trebuie inteles ca pe unele din ele le-a copiat cuvant cu cuvant. Merita mentionat, in treacat, si ca unul din articolele plagiate era gresit si cel care l-a copiat nu si-a dat seama sau ca si sotia suspectului este la randul sau suspectata ca ar fi copiat (macar) un articol in acelasi fel. In apararea sa, domnul Mang a sustinut ca aceste articole au "aparut" cu numele sau, dar fara stiinta sa. Imi vine greu sa cred acest argument, dar ramane sa se pronunte cei in masura (si anume Consiliului National de Etica al Cercetarii Stintifice din cadrul ANCS). Reamintesc doar ca in Germania unui membru proeminent al guvernului (zu Guttenberg) i-a fost impusa demisia si i-a fost retras titlul de doctor in urma unui scandal de plagiat in urma cu vreo 2 ani.

Ce este insa foarte deranjant este faptul ca in chiar prima zi a scandalului domnul Mang a avut o pozitie halucinanta. El a spus, aparandu-se ca ar fi copiat un articol in mare masura intr-una din lucrarile sale:
"Ceea ce am studiat eu nu este filosofia. In filosofie, daca dai un pasaj din alta lucrare si nu spui de unde ai dat este plagiat. Problema este ca in tehnica legea lui Ohm este una singura, nu poti sa o scrii altfel decat a fost data."
Poate mi se pare mie, dar cred ca ceea ce sugereaza domnia sa este ca in stiintele exacte (inclusiv informatica) ar merge sa iei cu copy-paste parti intregi din alte articole, si sa le pui in lucrarile tale. Total fals! Nu am intalnit de-a lungul vietii mele academice asa ceva nici o data. In acelasi sens, e total gresit sa iei bucati de text dintr-un alt articol (de data asta oricat de mici) si sa le pui in articolul tau sub forma unor rezultate personale (spre exemplu, "vom arata urmatoarea propozitie"... care noi vom arata?).

Si poate nici aceasta pozitie nu m-ar fi deranjat atat de tare, dar realitatea este ca peste ea s-a adaugat lipsa de reactie a institutiilor care fac cercetare in informatica in Romania. Cand ministrul Educatie face o astfel de afirmatie cum poate sectia de Informatica din Academia Romana sa nu aiba o pozitie prin care sa contrazica o presupunere atat de eronata despre ceea ce inseamna cercetare? De ce facultatile de profil din Universitatea Bucuresti sau din Politehnica nu au nici o pozitie, la randul lor? Poate gresesc eu, dar e vorba de o afirmatie a unui oficial de cel mai inalt nivel din Educatie care vizeaza munca unor cercetatori din aceste institutii. Nu iau aceasta tacere ca o aprobare, sunt convins ca majoritatea oamenilor care lucreaza onest in aceste centre de cercetare (inclusiv cei care le conduc) au fost la fel de scandalizati ca mine. Totusi as fi asteptat o parere oficiala despre o parere foarte ciudata a unui ministru care aduce o pata insemnata unei (si asa foarte subrede) cercetari in informatica romanesti.

In fine, parerea mea e ca pozitia acestui ministru este foarte subreda, si in cateva zile va fi schimbat. Ceea ce ramane este insa faptul ca cercetarea in informatica in Romania se face si prin copy-paste, ca sunt oameni carora li se pare ca asta e normal, si ca cei in masura sa zica ceva oficial tac.

Sper ca acest post sa sparga un pic tacerea asta, si macar comunitatea infoarena (olimpici la info, fosti olimpici la info, printre care si actuali cercetatori, si oameni care sunt aproape de olimpiada de informatica) sa spuna nu clar unor astfel de lucruri.

Categorii:
remote content