Outliers

Cosmin
Cosmin Negruseri
24 noiembrie 2008

Am auzit de Malcolm Gladwell uitandu-ma la TED talks si vazand talkul acestuia in care discuta cum a fost revolutionata industria alimentara folosind experimente si concepte din statistica. Mi-a placut mult talkul si am cautat mai multe despre el. Asa am gasit cartile Tipping Point si Blink, care sunt doua best selleruri scrise de Malcolm (va spuneam intr-un post anterior ca am citit Blink pe avion). Imi place stilul autorului. El descrie concepte stiintifice in termeni accesibili unor oameni de rand. In plus, isi sustine ipotezele prin exemple. E o modalitate foarte buna de a mentine interesul cititorului si de a comunica unele idei.

Altii urasc acest stil considerand cartile lui Malcolm ca fiind adresate unor oameni ce nu citesc carti in mod obisnuit si ca extrapoleaza prea mult avand cateva exemple particulare. Fiecare din noi avem un stil diferit de a acumula informatie. Putem ajunge instantaneu la posturi interesante pe bloguri, in ziare online sau agregatoare gen reddit sau digg. Devenim astfel din ce in ce mai obisnuiti cu satisfactie intelectuala imediata si ne este greu sa ne mentinem atentia pe o durata mai lunga, incat sa citim o carte intreaga. Ii respect abilitatea de a ma tine interesat pe tot parcursul cartii, chiar daca nu iau tot ce zice el de bun.

Recent a aparut Outliers, o noua carte sub semnatura lui Malcolm. Aceasta analizeaza destinele unor oameni ce reusesc in viata si incearca sa demonstreze ca o poveste de succes este o combinatie intre un efort sustinut si putin noroc, dar mai putin important este un talent inascut. O ipoteza a lui este ca iti trebuie cel putin 10000 de ore de lucru intr-un domeniu pentru a ajunge un expert. Gladwell exemplifica cum cei de origine asiatica sunt mai harnici decat restul americanilor pentru ca stramosii lor au lucrat pe campurile de orez. Astfel foarte multi dintre cercetatorii de top ai Statelor Unite sunt la ora actuala asiatici.

Unele idei ce apar in carte carte nu sunt noi. Le-am mai vazut in alte articole si chiar am scris un blog post Inteligenta, nativa sau educata in care discutam teme similare.

Cartea incepe sa aiba putin buzz si apar articole in presa despre ea. Puteti citi aici un extras mai lung din carte. Pe siteul autorului gasiti de asemenea mai multe fragmente interesante.

Outliers e foarte interesanta si v-o recomand cu caldura. De fapt va recomand tot ce a scris Malcolm. Puteti gasi pe youtube unele discursuri de ale lui iar pe net are mai multe texte interesante publicate.

Categorii:
remote content