Exploding offers

Cosmin
Cosmin Negruseri
08 noiembrie 2011

Pentru că recent am tot văzut oameni puşi în situaţia unui ‘exploding offer’, m-am gândit că nişte sfaturi pe tema asta nu ar prinde rău. :-)

Americanii numesc 'exploding offer' o oferta care este făcută cu un deadline clar. “Fie accepţi oferta în următoarele trei zile, fie nu mai e valabilă”. În general, ofertele de tipul asta sunt o metoda de a pune presiune artificiala pe cei care nu au experienta cu negocierile şi a îi face să accepte oferte nu neapărat ideale.

Exploding offers apar în tot felul de situaţii
Un prieten a primit doua oferte de job de la aceiasi firma, una buna si una foarte buna dar limitata pe de patru zile pe care a acceptat-o.

Ele pot fi pe perioade scurte(zile) sau lungi(luni). Un alt prieten a primit oferta de internship in Romania. Firma ce oferea internshipul vroia raspunsul in o saptamana sau doua, iar candidatul avea programate interviuri de internship Adobe in doua saptamani. Facebook anul trecut vroia un raspuns final de la candidatii ce au primit oferte de internship pana la finalul lunii decembrie, in timp ce Google avea ultima runda de interviuri undeva in ianuarie, februarie.

Nu se rezuma doar la oferte de joburi, Vivi a primit o oferta limitata ca timp cand a vândut doizece.ro lui Calin Fusu.

De ce sunt făcute astfel de oferte?
Unul din scopuri este să te panicheze şi să te facă să acţionezi instictual. Sa iti limiteze timpul de informare si de aflare a nivelului ofertei pe piata curenta. Aşa că dacă te blochezi şi nu te informezi faci exact ce era intenţionat.

Alt scop al acestui fel de oferte este să te opreacă să foloseşti doi ofertanţi diferiţi pentru a licita unul împotriva celuilalt. O ofertă pe termen limitat face asta mult mai greu pentru că nu ai timp să tot faci drumul între cei doi care îţi fac oferte.

Câteva recomandări
Nu actiona sub presiune. Gândeşte calm, dacă te panichezi sigur nu o să te ajute cu nimic. Întreabă nişte prieteni cât de repede poţi, vezi dacă au trecut şi alţii prin asta.

Compara variantele si obtine cat mai multe date. Ai prieteni care au trecut prin asta? Stii pe cineva care a avut oferte asemănătoare? Ask!

Cere o extindere a termenului de decizie. Întrebatul este pe degeaba şi nu te costă nimic. Daca oferta are sens la un moment dat, ea ar trebui sa aiba sens si peste cateva saptamani.

Dacă toate astea nu merg şi nu ai altă opţiune, poţi accepta oferta verbal şi să continui căutarea unei oferte mai bune. Este o zonă de moralitate cam gri, dar dacă ai cuţitul la os şi chiar vrei, este şi asta o opţiune. In cazul joburilor la firme mari, nu e asa grav daca un candidat acceptă şi apoi se răzgandeste, dar trebuie să realizezi că firma respectiva va tine minte gestul asta.

Mersi Vivi pentru imbunatatirile semnificative aduse articolului.

Voi ati primit exploding offers? Cum le-ati abordat?

Categorii:
remote content