Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2011-09-09 08:19:00.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

blog/cum-sa-scrii-un-cv

Cosmin
Cosmin Negruseri
09 septembrie 2011

A venit toamna, si astfel a venit din nou sezonul de recrutari pentru internshipurile verii de anul viitor.

De cand lucrez la Google mi-am ocupat o parte a timpului cu recomandari. Pana acum 26 dintre studentii recomandati (majoritatea din comunitatea infoarena) au facut internshipuri si 10 au primit oferte de full time.

Am observat ca scrierea unui cv e problematica asa ca m-am gandit sa adun sfaturile ce le dau in un blog post. Sfaturile sunt adresate studentilor, pentru un om cu experienta sfaturile sunt putin diferite.

CVul trebuie sa lase impresia ca te duce capul si ca iti place sa scrii programe. Partea de inteligenta poate fi vazuta mai mult din notele de la scoala si premiile la diverse concursuri iar placerea de a scrie programe din proiectele la care ai lucrat de-a lungul timpului.

Trebuie sa te prezinti bine dar sa nu minti! E nasol daca cel ce va intervieveaza se prinde ca ati mintit sau exagerat in CV. Orice e scris acolo e "fair game" si trebuie sa puteti duce o discutie amanuntita despre subiectul respectiv.

Programarea e o munca unde atentia la detalii conteaza as ca verifica sa nu ai greseli gramaticale! Roaga un prieten ce stie engleza bine sa se uite peste el. Daca ai mai mult de o greseala in CV, lasa impresie proasta.

Daca esti excelent la orice tine de programare inseamna ca esti un "maxim local". La firma ta, in clasa ta, sau in grupa ta nu sunt altii mult mai buni ca tine si astfel ti se pare ca esti excelent. In silicon valley sunt world class experts in orice domeniu si nu vrei sa scrii ca esti extraordinar la algoritmica daca ajungi sa dai interviu cu Cliff Stein care este S-ul din CLRS, java guru si discuti cu Joshua Bloch sau C++ expert si dai interviu cu Andrei Alexandrescu.

In state un CV are de obicei o pagina. Chiar daca ai facut o gramada de lucruri misto la varsta de 20 de ani poti sa le selectezi pe cele mai importante si vor incape in o pagina.

Am tot vazut templateul european pentru CV, nu il folositi. Ocupa mult spatiu si are o gramada de sectiuni irelevante.

Folositi txt sau pdf dar nu doc. Multa lume din Bay Area foloseste linux si cand deschizi cate un document Word se strica formatarea.

Sectiuni:

Personal information:
email, adresa, telefon

Nu trebuie poza, data nasterii, sexul. In state sunt putin paranoici cu discriminarea si astfel informatiile astea nu prea apar in CVuri, decat in cele ale imigrantilor.

Education:
Universitatea, disciplina si daca e buna, media. Nu e nevoie sa scrieti liceul.

Work experience:
Cate o propozitie scurta despre proiectele mai importante la care ati lucrat. E bine sa mentionati chestii clare. Dimensiunea contributiei, tehnologiile sau limbajele folosite, numarul de utilizatori.
In sectiunea asta trebuie sa se vada ce ai realizat individual. Abilitatile de leadership nu sunt asa importante daca nu sunt impresionante. Adica faptul ca ai fost capitanul echipei de baschet in liceu sau ca coordonezi activitatile la centrul local Microsoft nu prea spun nimic despre cat de productiv esti ca programator.

Personal projects:
La fel ca la work experience. E preferabil sa fie proiecte mai mari nu un laborator de 2 zile.

Daca partile de work experience si personal projects sunt cam goale poti pune o sectie de Relevant Courses dupa Education care listeaza cursurile ce ti-au placut mai mult. Dar trebuie sa te astepti la intrebari mai in detaliu despre materia din cursurile respective.

Skills:
Puteti pune aici limbaje cu care ati lucrat, tehnologii. Nu listati toate limbajele sau tehnologiile cu care ati lucrat 5 minute ci doar cele cu care aveti o experienta mai consistenta. De asemenea puteti mentiona nivelul la care l-ati folosit (school work experience, industry experience, etc).

Awards:
Rezultate nationale sau internationale, la concursuri de programare, de matematica, de proiecte. Nu conteaza olimpiade judetene sau locale. Daca nu ati obtinut rezultate prea mari puteti mentiona ca ati participat in mai multe concursuri dar nu e nevoie sa le mentionati pe fiecare.

La final se zice: References available upon request.

Nu e nevoie de hobbiuri.
Nu e nevoie de limbi straine daca stiti doar romana si engleza.
Nu e nevoie de sectiunea Objective.

Cam atat, daca aveti intrebari va raspund in comentarii.

Bafta si daca vreti sa aplicati la Google, trimiteti-mi un CV la cosminn at gmail.com

Categorii: